Знаменитата рок опера Исус Христос суперзвезда, поставена в Пловдивската опера

...
Знаменитата рок опера Исус Христос суперзвезда, поставена в Пловдивската опера
Коментари Харесай

От Осанна до Разпни го: Исус Христос суперзвезда на Опера Пловдив завладява НДК

Знаменитата рок опера " Исус Христос суперзвезда ", сложена в Пловдивската опера от режисьора Веселка Кунчева, ще бъде показана в зала 1 на НДК на 28 януари 2023 година, научи Lupa.bg. С този мощно въздействащ театър, чиято премиера в Пловдив беше през ноември 2021 година, ще бъде маркиран 50-годишният празник на творбата на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс, определяна като най-успешната рок опера на всички времена.

Още с премиерата си спектакълът на Веселка Кунчева под диригентството на Константин Добройков провокира възторг в Града под тепетата. Гостуването на постановката в София се чака с огромно неспокойствие от феновете на музикалния шедьовър на Уебър и Райс, на изкушените от визуално-философските провокации на тандема Веселка Кунчева-Мариета Голомехова и от многочислените почитатели на известните актьори от българската рок и оперна сцена, които вземат участие в спектакъла. 



Всички солисти са навръх мястото си, красиво и надарено стоящи в функциите си - Николай Воденичаров-Никеца, Владимир Михайлов, Юлия Йорданова-Керана, Цвети Пеняшки, Евгений Арабаджиев, Константин Кацаров, Владимир Ников, Марк Флауър, Август Методиев. Всеки от тях оставя надарена парченце от себе си в тази рок опера, като тези " частици " се сливат в една обща естетика, равномерност и провокативност на сцената, съчетаваща силата на рока с величието на операта.

Солисти, балет, оркестър " горят " в този провокативен, прочувствен и мощно въздействащ театър, който " раздрусва " и мозъка, и сърцето. При голям интерес " Исус Христос суперзвезда " извърши Античния спектакъл и на две дати при започване на септември т.г.



Т.нар. „ Тайно евангелие “, съгласно което Юда - най-близкият следовник на Исус, е помолен от Христос да го съобщи, е залегнало в сюжета на " Исус Христос суперзвезда ". 

Спектъкълът на Веселка Кунчева придвижва историята за последните дни на Сина Божий и неговия конфликт с деятел Юда Искариотски в едно тъмно постапокалиптично бъдеще, в което човечеството се лута сред вярата и безверието и още веднъж търси своя нов Месия. 



" Не мога да вложа ред в страстите си, само че мога да ви кажа, че това, което виждам в тази рок опера, не е просто мъчително въздействаща музика. В нея има знамение, което ние като модерно създатели сме длъжни да забележим. Този безконечен цикъл на религия и отказване ", споделя режисьорските си визии Веселка Кунчева. 



" Светът става извънредно комерсиален, ориентиран към материалното, което е много тъжно и се надявам, че посредством изкуството ние ще подаваме този сигнал, че би трябвало да се върнем към духовното, че това е единственото, което ни държи към човещината в нас ", сподели режисьорката в изявление пред Lupa.bg.

" Искахме да си представим какво би се случило, в случай че се появи още веднъж Исус и ни избави още веднъж - дали бихме се трансформирали, дали би имало вяра за света ", описа режисьорката. " Светът сега е тъкмо това – „ Осанна “ – „ Разпни го “. За страдание вървим в едни доста сгъстени времена - човек може да бъде разгласен за светец и няколко часа по-късно да бъде безусловно отлъчен от цялото човечество ", добави тя.



Въздействащата и огромна сценография на Мариета Голомехова е в унисон с режисьорската идея като пресъздава под земята град-гробище.  " Усещането ми за света, през днешния ден и в този момент е, че светът е изгубил дома си. Бежанци, емигранти, мигранти. Хиляди, милиарди лутащи се хора, без дом, без посока, с мг вяра в джобовете си. Искахме с режисьора Веселка Кунчева да създадем среда на постапоклиптична картина.

Сценографията трябваше да асоциира под земята град, изоставено метро, счупени ескалатори, които се трансформират в Кръстния път към Голгота. Подземен град-гробище, в което сме заровили изгубените си души, с единствената цел да оцеляваме.

За това визията в този театър е предизвикана от мисълта за " бездомието " на света, в който живеем ", показа още преди премиерата в Пловдив един от най-талантливите ни художници и сценографи Мариета Голомехова.



" Исус Христос суперзвезда " е сбъдната фантазия, както за диригента Константин Добройков, по този начин и за артиста Владимир Михайлов. Маестрото признава, че е бил захласнат от музиката на сър Андрю Лойд Уебър още от напълно дребен, а Владимир Михайлов споделя, че от дете е чувствал, че желае да изиграе ролята на Юда преди да схваща от вяра и от всичко останало.



В трагичния човешки и философско-психологически двубой между тях и Никеца като Исус, и Владимир Михайлов като Юда показват върховия си актьорски и вокален гений, както и невероятна физическа форма, още повече че на тях се пада достойнството неведнъж да слизат и да се изкачват по металната сграда на библейско-съвременния град, като че ли изкачвайки своята Голгота. Никеца е внимателен и поетичен, Владимир Михайлов - дразнещ и огнен, както прилича на облиците им в тази обичана от генерации рок опера.



" Благодарение на този театър видях човещината на Христос – на него също му е било тежко, той също се е съмнявал, той даже е желал да се откаже в един миг, бил е тотално обезверен, тъй като очевидно ще се наложи в действителност да почине, като вижда, че ще е жертвеният агнец ", показа пред Lupa.bg за облика на Исус Николай Воденичаров-Никеца 

" Ролята на Юда постоянно е огромна провокация, а и чисто музикално тя ми е харесвала повече. Влече ме персонажът да е забавен, да е компактен, да е комплициран, да не е нито добър, нито неприятен. Привличат ме биполярни хора, които носят и доста драма, и доста болежка, само че в същото време и доста обич. Интересна ми е тази двойнственост – това раздвояване на личността ", сподели пък пред Lupa.bg Владимир Михайлов във връзка превъплъщението си като Юда и добави, че това зрелище е все по-силно, което е все по-тъжно.



Много въздействаща е една от финалните подиуми при осъществяването от всички на " Jesus Christ Superstar ", когато водени от Владимир Михайлов, всички изиграват един ослепителен танц на вярата, че Исус в действителност е суперстар. Защото както Исус, по този начин и Юда живеят във всеки един от нас.



Впечатляващ на сцената е и Цвети Пеняшки като един доста друг от познатия ни разнообразни спектакли и кино продукции Пилат Понтийски. Тук ексцентричният Пилат е задоволително " вманиачен ", с цел да ни покаже цялото безумство на един колебаещ се владетел, който е в плен по едно и също време на възприятието за правдивост и възприятието, че би трябвало да се съобрази с волята на болшинството.



" Мария за мен е част от Исус, той не би могъл да продължи по пътя си без нея. Тя е една невидима опора. Тя е компактно до него, върви неусетно, с цел да може, в случай че той прояви уязвимост или има потребност от нещо, тя да се появи, без да се натрапва, без да го блъска като Юда ", проучва Веселка Кунчева. Едновременно с деликатното си, само че мощно наличие Юлия Йорданова-Керана като Мария е оня облик, който внася деликатност и обич във време на раздори, падения и ненавист.



Вокалистът на известната рок група " Ренегат " Константин Кацаров също е незабравим и гръмък като Анна и със своя необикновен глас, и със своя величествен растеж. И Владимир Ников в ролята на Каяфа е праволинеен в осъществяването си.

Оперният бас Евгений Арабаджиев със своята пленяваща артистичност изобразява гротескния облик на юдейския цар Ирод. Запомнящо се е и театралното наличие на Марк Фаулър като Симон. Август Методиев също е незабравим в ролята на Петър. 



Зад триумфа на магичния театър " Исус Христос суперзвезда " стои и изключителният хореограф Явор Кунчев. Неговите професионални препоръки към сътрудниците му несъмнено са съдействали за неповторимия темп и гъвкавост на артистите, участващи в мюзикъла.



Времето от премиерата в Пловдив на " Исус Христос суперзвезда " потвърди, че рок операта под режисурата на Веселка Кунчева в действителност е пророческа. Посланието, което режисьорката насочва с този мощно образен театър е, че в случай че човечеството не спре да се самоунищожава и в случай че не одобри саможертвата вътре в себе си, то в действителност ще се самоунищожи. 

" Участвайте вътре, преживейте го вътре! Защото това е истина, ние не сме предпазени и това не е приказка ", споделя Веселка Кунчева. Може сами да се уверите в думите на надарената режисьорка като гледате креативното възкресение на Исус в зала 1 на НДК на 28 януари. Билетите към този момент са в продажба.









Снимки: Александър Богдан Томпсън

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР