Знаете ли, че телефонът ви може да е развъдник на

...
Знаете ли, че телефонът ви може да е развъдник на
Коментари Харесай

Смартфоните са развъдник на алергени

Знаете ли, че телефонът ви може да е разплодник на алергени? Поставяте го до лицето си и го докосвате стотици пъти дневно, без даже да осъзнавате какво има по екрана! Скорошни изследвания демонстрират, че по смарт телефоните могат да се намират алергени като косми от домашни любимци и гъбички. Страдащите от алергии, само че освен те, би трябвало да запомнят това, написа полският „ Fakt “.

Ако страдате от алергии или астма, " мръсният " смарт телефон може да утежни положението ви.

Телефонните алергии не са мит!

Изследователи от Бостън и Айова основават специфични модели на телефони с размери, близки до тези на същинските устройства, и ги раздават на доброволци. След като били тествани екраните на изследваните модели, се открило, че те са действителни натрупвания на алергени!

Проучването демонстрира нараснали равнища на котешки и кучешки алергени, както и на β-d-глюкани (BDG) в телефоните, наред с други неща. Под тази загадъчна абревиатура се крият субстанции, които се намират в клетъчните стени на гъбите. " В смарт телефоните на притежателите на домашни любимци са открити алергени от котки и кучета ", прецизира Хана Руран, водещ създател на изследването.

Представете си единствено какъв брой пъти първо слагаме телефона до ухото си или допираме екрана, а по-късно разтриваме очите, носа или устните си! През 2016 година беше изчислено, че хората допират смарт телефоните си повече от 2600 пъти дневно. По този метод алергените могат да попаднат в носа, дихателните пътища или лигавицата на окото и по-късно да провокират освобождение на хистамин и признаци на алергия.
Лекарите ви приканват да се съобразите с това.

Оказва се, че смарт телефонът би трябвало просто да се почисти . От известно време кожните лекари обръщат внимание на този проблем, изключително тези, които се борят с акне.

Учените са открили какво работи най-добре. За почистването на телефоните са употребявани 70% изопропилов алкохол, хлорхексидин, цетилпиридин, бензил бензоат или разтвори на танинова киселина. Най-ефективни се оказват смесите.

" Комбинацията от хлорхексидин и цетилпиридин е най-ефективна за заличаване на BDG, а комбинацията от бензил бензоат и танинова киселина е най-ефективна за понижаване на алергените от котки и кучета върху смарт телефоните ", изяснява доктор Питър Торн, съавтор на изследването.

В домашни условия обаче за алергичните консуматори с по-чувствителна кожа е най-лесно да мият постоянно корпуса със сапун и вода и да избърсват екрана с микрофибърна забрадка, навлажнена с вода и по-късно изстискана пламенно. Можете да употребявате и 70% изопропилов алкохол или 75% етилов алкохол.

Преди това би трябвало да извадите всички кабели от смарт телефона и да го изключите, както и да избягвате попадането на вода в дупки или цепнатини. Такива рекомендации можете да прочетете на уеб страницата на Apple, производителя на IPhone. За спомагателни препоръки е добре да се обърнете към управлението за потребителя на телефона.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР