Знаете ли, че съставките в някои плодове могат да усилят

...
Знаете ли, че съставките в някои плодове могат да усилят
Коментари Харесай

Никога не приемайте лекарства заедно с тези плодове

Знаете ли, че съставките в някои плодове могат да усилят действието на избрани лекарства и да причинят съществени странични резултати? Затова те в никакъв случай не би трябвало да се одобряват дружно.

Става въпрос за статините, които съставляват група от медикаменти, одобрявани за намаление равнищата на холестерола.

LDL холестеролът постоянно се назовава „ неприятен холестерол “, а понижават производството му в черния дроб. Последните проучвания обаче демонстрират, че тези лекарства могат да взаимодействат със съединения в сока от грейпфрут, а в някои случаи това може да аргументи съществени странични резултати.

Някои молекули в сока от грейпфрут могат да покачат равнището на статините в кръвта и това може да " утежни " резултата им.

Консумацията на дребна чаша сок от грейпфрут сигурно няма да докара до съществени последствия.

Но човек, който приема статини, постоянно би трябвало да се съветва с доктор, преди да употребява грейпфрут или сок от него. В някои случаи, въпреки и рядко, този плод може да взаимодейства със статините, което води до рискови странични резултати.

Изследванията демонстрират, че съединенията в грейпфрута пречат на естествения метаболизъм на статините в организма, което усилва тяхната централизация в кръвта.

Обикновено при приемът на тези лекарства ензимът CYP-3-A ги разгражда в червата и черния дроб. Този развой понижава количеството статини, които влизат в кръвта.

Фуранокумарините - съединения, които се срещат естествено в грейпфрута - убиват този ензим и затова предотвратяват разграждането на статините. По този метод тялото всмуква по-голямо количество лекарствено вещество от червата в кръвта и това води до евентуално рискови последствия, а в миналото даже и до съдбовни.

Според изследователския екип повече от 85 медикаменти могат да взаимодействат с тези съединения в грейпфрута, а освен статините.

Освен грейфрута би трябвало да избягвате и други плодове като портокали от Севиля, лайм и помело, до момента в който приемете този вид лекарства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР