Знаете ли, че съществува наука, наречена позитивна психология? Макар да е

...
Знаете ли, че съществува наука, наречена позитивна психология?
Макар да е
Коментари Харесай

Харчете разумно и ограничете Facebook, за да бъдете по-щастливи

Знаете ли, че съществува просвета, наречена положителна логика на психиката?

Макар да е част от актуалната логика на психиката, към този момент към момента е прекомерно нова и се развива едвам в последното десетилетие. Учените от тази сфера са се нагърбили със задачата да схванат кои са нещата, които, практикувани задоволително постоянно, вършат хората в действителност щастливи.

Обект на техните изследвания са специфични ритуали, занимания, връзки, извършения и какво ли още не. Чрез тях психолозите съумяват да синтезират лист с 10 неща, които потвърдено вършат модерния човек по-щастлив. Ето ги и тях!

 happy 10 (1)

Бъдете признателни

Когато упражнявате във фитнеса, първоначално е доста мъчно, само че по-късно мускулите ви укрепват и с всеки идващ става все по-лесно. Знаете ли обаче, че позитивната настройка работи по същия метод? Според едно изследване, когато оценяваме хубавите неща, които ни се случват и ги изброяваме пред себе си, това работи като подготовка за мозъка. По този метод той по-лесно вижда позитивите, които ни заобикалят, карайки ни да се усещаме по-щастливи с всеки минал ден. Тук би трябвало да отбележим, че това е годно и за противоположната настройка. Ако непрестанно се оплакваме, гледаме на всичко от неприятната му страна, то все по-трудно ще съумяваме да открием хубавото измежду морето от сивота, което ни заобикаля.

Фокусирайте се над сегашното

По принцип фантазиите са нещо, което сме привикнали да свързваме с положителен резултат върху душeвността ни, само че неотдавна учените откриват, че тъкмо те могат да ни създадат нещастни. От друга страна, съгласно тях би трябвало да обръщаме доста повече внимание на това, с което се занимаваме сега, позволявайки му да ни погълне изцяло. Дори да става дума за почистването на дома! Оказва се, че фокусирането върху една-единствена задача, в действителност оказва помощ на мозъка да си почине, изолирайки паниките за бъдещето и предишното, трансформирайки всяко нормално деяние във форма на медитация.

Тренирайте повече

Лоши вести за хората, които обичат да мързелуват (в това число и ние) – придвижването ни прави по-щастливи. Според лекарите, постоянните извършения работят като антидепресант и не ни разрешават да се поддадем на напрежението и умората толкоз елементарно. Защо? Когато се потим във фитнеса, бягаме в парка или караме колело, в мозъка ни се усилва броя на невротрансмитерите, а самата подготовка ни работи като опиат, карайки ни да се връщаме за още.

 happy 10 (3)

Излезте измежду природата

Човекът е живял в савани и планини в продължение на милиони години и единствено след няколко мига еволюция се озоваваме посред бетонни здания и асфалт. Прекарването на колкото се може повече време на чист въздух има необикновен резултат върху настроението ни, ето за какво е нужно най-малко един път на една-две седмици да избягаме от града, въпреки да е единствено за укенда.

Бъдете общителни

Когато приказваме за благотворителност, нормално считаме, че по този метод оказваме помощ основно на другите, само че в действителност не е тъкмо по този начин. Според учените, помагайки на различен, самите ние ставаме по-щастливи и задоволени. Цял куп изследвания потвърждават, че самото деяние задейства вериги в мозъка, виновни за личното ни възприятие на удовлетвореност.

Общувайте повече

Хората са обществени същества, по тази причина не трябва да ви изненадва фактът, че социализирането ни прави по-щастливи. Едно проучване да вземем за пример потвърждава, че когато имаме неприятен ден или седмицата ни не потегля по метода, по който желаеме, е задоволително само да се забележим с другари за по пиво, с цел да оправим настроението си и да се фокусираме по-добре върху нещата, които могат да ни оказват помощ да се оправим с тежките задания.

Ограничете обществените мрежи

Тук би трябвало и да отбележим, че социализирането ни оказва помощ, само че единствено когато е в действителни условия. Доказано е, че Фейсбук и останалите обществени мрежи ни вършат нещастни, изключително в случай че прекарваме прекомерно доста време разглеждайки непознати профили. Склонни сме да забравяме, че нечий профил в обществената мрежа не съставлява цялостно отражение на същинския му живот, и по този метод от време на време самите ние се усещаме незадоволително съумели, красиви и какво ли още не.

 happy 10 (2)

Не разчитайте толкоз на материалното

Материализмът не е положително качество и цялостен куп проучвания потвърждават, че непрекъснатият блян към повече и по-скъпи неща не ни прави по-щастливи, а тъкмо противоположното. Ако непрестанно се стремим да имаме финален модел телефон и най-новия плазмен тв приемник, е просто невероятно да бъдем задоволени, защото след най-вече месец на пазара към този момент ще има нова техника, която желаеме да притежаваме. Цикълът е безконечен.

Харчете рационално

Тук още веднъж си приказваме за материалните придобивки, които може и да ни създадат по-щастливи, само че за малко. От друга страна, когато харчим пари за неща като книги, пътувания и просто нови преживявания, трупаме мемоари, които в дълготраен проект освен ни удовлетворяват, само че също така ни учат и на нещо.

Намалете времето, което губите в пътешестване

Когато учените класифицират интензивностите, които ни вършат щастливи или нещастни, в края на листата участва пътуването до работа. За никой не е изненада че тапите и градският превоз не са синоними на положително превозване, само че евентуално ще се изненадате какъв брой нещастни се усещат хората поради тях. Експертите поучават да внимавате, когато наемате апартамент или купувате личен дом, защото колкото повече типове превоз ви се постанова да сменяте, толкоз по-зле ще се чувствате в края на деня.

 

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР