Знаете ли, че българин е сред най-богатите крипто милионери на

...
Знаете ли, че българин е сред най-богатите крипто милионери на
Коментари Харесай

Влад Танев – Еднорогът

Знаете ли, че българин е измежду най-богатите крипто милионери на земята? Според класацията на Fortune Влад Танев, който е с български генезис, се подрежда на 24-то място по доходи в света. Това е и мотивът да разкажем историята на предприемачa, чиято компания сега се прави оценка на 5,6 милиарда $.

Влад е роден в България, фамилията му се мести от Варна в Съединени американски щати, още когато той е на 4 години. За страната ни споделя, че знае, че по това време е била в комунистически режим. Родителите му са били безапелационни съперници на риска – “наистина ме тласкаха доста интензивно да вляза във финансовата промишленост, където и двамата работят, само че не и в действителност да вляза по метода, по който го направих като бизнесмен ”.

Баща му – професор по стопанска система, получава работа в Университета на Делауер през 1991 година. Година след него Владимир дружно със своята майка отиват при него. Израства във Вирджиния, като през 2004 година отпътува да учи в Станфорд. Той е разпален пo математиката и науката, може би тъй като е възпитаван от двама академично насочени родители – и двамата работят в Световната банка от 25 години.

По време на образованието му в Станфордския университет младежът стартира първата си работа като стажант в комерсиална компания. Идва, обаче, банкрутът на Lehman Brothers, който отприщва международната финансова рецесия. И тези събития предначертват различен път за младия студент. Но за първата му работа, която го е научила на значими умения за правене на бизнес, той споделя: “ Когато бях в началното учебно заведение, мой другар и аз създадохме щанд в квартала, на който продавахме домашен принадлежности. Продажбата е главно умеене, което за жалост не се преподава в учебните заведения ”.

Със своя сътрудник Бат започват с плана Chronos Research, който предлага разнообразни интиструменти на хедж фондове и банки за построяването на автоматизирани тактики за търговия. Приложението за търговия с биткойн и етериум без комисионии – Robinhood е основана от Влад и колегата му Байджу Бат през 2013 година Точно това мобилно приложение е бил крачката към огромната хапка. Клиентите са най-важната им поддръжка – 10 хиляди души се записват в уеб страницата на приложението през първия ден от стартирането му. През първата седмица те се усилват до 50 хиляди души, а сега наброяват 2 милиона.

“Имаше доста хора, които не имаха вяра в нас и доста порти ни се затвориха. Но бяхме безмилостни. Почукахме на 75 порти преди шансът ни да проработи ”, споделя за старта на компанията си Танев. Но е сигурен, че в случай че са послушили препоръките, които са им давали, бизнесът им нямаше да е подобен, какъвто е сега.

Две от най-авторитетните международни издания – Wall Street Journal и Forbes, посветиха публикации на компанията Robinhood. Тя е любимец и поради спестяването на 10 $ при всяка подписана договорка. Точно това обръщение носи и името на компанията – взима от богатите и дава на бедните, тъкмо както Робин Худ.

Танев е късметлия – в никакъв случай не е имал началник над главата си, само че би приел всевъзможни на практика препоръки и насоки от хора с опит в бизнеса и науката. Опитва се да подръжава на своя сътрудник Байджу, който има доста развъртян усет да основава артикули, от които хората имат потребност. Има и сполучлива рецепта, с която заобикаля бърнаут – “сменям сюжета, незабавно ходя на фитнес, на разходка или на отмора няколко дни. Игнорирам през тези часове или дни казуса, след което умерено се появява решението. ”

В свои изявленията той споделя, че се въодушевява от бизнесмени, учени и създатели, които са трансформирали света. И в никакъв случай не изневерява на бележника си със задания, в който написа всичко, но в действителност всичко. Въпреки че е софтуерен човек, Влад не обича да е нон-стоп с телефона си. Дори когато спи, го оставя в другата стая или употребява алтернатива за блокиране на позвъняванията и sms-те. На работното си място постоянно възнамерява авансово няколко минути преди значими срещи, в които да се приготви за деловите диалози. “Важно е да се съсредоточиш върху продукта и само върху него. Но има и моменти, в които нещо може да те разсее, да вземем за пример парите. Много вложители гледат единствено в тази посока и единствено това ги интересува ”, разяснява Танев.

Награждаван е десетки пъти от най-авторитетните издания и се е класирал в топ 10 на милиардери, бизнесмени и притежатели на крипто валути. В Силициевата котловина компанията на Влад е известна като “еднорог ” – започваща компания, която за малко време съумява да доближи 1 милиард активи. Влад е споменвал не веднъж, че се радва, че има клиенти като Снуп Дог и Аштън Кътчър, които са едни от най-известните вложители в приложението.

Не си пада по купоните


За своята рутина денем Влад споделя, че се старае да става рано към 6:30 часа. Обича да прекарва време със фамилията си преди да излезе за работа. Жена му Селина и дребната му щерка Нора се грижат постоянно деня му да е занимателен, като той постоянно намира упора в фамилията си. Рядко излиза вечер, а през уикендите избира да си почива у дома. Мечтата му от дете е да бъде публицист. Oбича да чете, само че не бизнес книги, а творби, които са останали във времето и са прочетени от десетки генерации през годините, като книгата “Изкуството на войната ” от Сун Дзъ. В момента учи по какъв начин да свири на “ирландска свирка ”, учи и дребната си щерка. Музиката за мен значи наслада, споделя Танев в свои изявленията.

За него


Заедно се борим с неравенството в приходите


С Влад ни събра концепцията, че множеството хора в действителност не икономисват никакви пари. Живеят от заплата до заплата. А това води до неравноправие в приходите – единствено дребна част от популацията прави нови пари от наличните си – това са богатите. Решихме да създадем нещо по въпроса дружно и резултатите не закъсняха. В процеса на разискване на бъдещите ни проекти Влад измисли името Robinhood.


Байджу Бат, бизнес сътрудник на Влад


Не е от вида кисели шефове


Работил съм три години в стартъпа. Влад Танев съумява да направи ситуацията в офиса доста приятна, в същото време плановете, по които работим са забавни и ни дават огромно поле за изява. Имаме и игрална зала, в която след работа обичаме да прекарваме време с сътрудниците ни. А той в никакъв случай не е бил от вида кисели шефове.

Джон, Служител на компанията Robinhood


Има задача, а тя не е просто да изкарва пари


Влад Танев и компанията му имат задача, а тя не е просто да изкарват пари. Той има визия да демократизира финансовата система на Америка, а това не е лесна задача. Напуснах Фейсбук, откакто работих за тях 10 години, а какво ме притегли да работя в Robinhood? Точно тази задача да помогнем на повече хора да ръководят сами финансите си.

Лий Бирон, уеб инженер в компанията
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР