Знаеше се, че много видове паяци се носят по вятъра

...
Знаеше се, че много видове паяци се носят по вятъра
Коментари Харесай

Паяците могат да летят

Знаеше се, че доста типове паяци се носят по вятъра на тънки паяжинки, за да се разселят след излюпването си, да завладеят нови местообитания, да намерят храна или сътрудник. Но в този момент учените са открили, че това не е всичко.

Те следили държанието на тип от фамилията на Крабовите паяци, чиято дължина е едвам 5 мм, а тежестта - 25 мг. Оказало се, че паячетата първо ревизират какво е времето и едвам тогава вземат решение дали да полетят или не.

 Снимка 362459

Проверката на метеорологичната конюнктура се осъществявала посредством неведнъж покачване на едно от предните крачета нагоре във въздуха. Така паячето ревизира скоростта и посоката напразно.

Когато скоростта напразно е под 3 м/сек, а течението е ориентирано леко нагоре, паячето пуска голям брой тънки влакна паяжина със междинна дължина 3 метра и по-късно прекъсва нишката, с която авансово се е " закотвило " за повърхността, върху която стои. Всяко паяче пуска до 60 необикновено тънки влакна с дебелина 200 нанометра. Така стартира пътешествието му по вятъра, като че ли се носи с балон.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР