Значително намаляване на законната лихва от сегашните минимум 10% на

...
Значително намаляване на законната лихва от сегашните минимум 10% на
Коментари Харесай

Свалянето на законната лихва по просрочията този път може и да мине

Значително понижаване на законната рента от сегашните най-малко 10% на годишна база до най-малко 8% за компании и 4% за жители плануват два импортирани плана за промени в Закона за отговорностите и договорите. Първото предложение е на ГЕРБ, а второто – на " Демократична България ", " ИТН " и Българска социалистическа партия.

Преди година, само че тогава не се стигна до гласуването му.

Законна рента се дължи при просрочие на налози, осигуровки, заеми от банки или компании за бързи пари и т. н. В момента тя е равна на главния лихвен % (ОЛП) на Българска народна банка, който е 0% от години, плюс закрепена надбавка от 10%.

И двата импортирани законопроекта плануват събаряне на надбавката от 10% на 8% за юридическите лица и на 4% - за жителите. Предвижда се също смяната да важи единствено отсега нататък – т.е. за нови заеми и други нововъзникнали отговорности.

Мотивът им за внасянето на измененията е, че настоящето равнище на законната рента е прекалено високо и не е променяно от 1994 година насам, когато пазарните лихви са били на напълно разнообразни равнища.

Освен това анализът демонстрира, че България е изключение в Европейския съюз във връзка с избраната надбавка от 10% за просрочени отговорности. В страните от Европейски Съюз е признат размер от не повече от 8 процентни пункта като надбавка според европейска инструкция.

Намаляването на надбавката от дълго време се предлага от специалисти и юристи, тъй като натоварва прекалено длъжниците и е една от аргументите просрочените отговорности в някои случаи да се трансформират в несъбираеми.

" Запазването на настоящия размер на законната рента върху просрочени парични отговорности от над 10% в актуалната икономическа и финансова обстановка на растящи цени на енергоносителите, горивата, главните артикули за бита, висока инфлация и надлежно висок главен лихвен % на Българска народна банка и ниски лихви на банките е безпричинно и го прави прекалено повишен ", пишат вносителите от ръководещата коалиция. Това трансформира самата правна природа на законната рента, като трансформира нейната функционалност от обезщетителна в мощно санкционна ", пишат вносителите, измежду които са Мартин Димитров, Георги Ганев, Христо Иванов, Любомир Каримански, Румен Гечев.

Проектът пази диференциацията на лихвата за веселба при компаниите и жителите. " Заплашеният от изпадане в последна беднотия и недохранване български жител, от позиция на задължението за законна рента по негови просрочени парични отговорности е подложен от закона наедно с огромно дружество с многомилионни годишни обороти от комерсиална активност ", пишат вносителите. Те акцентират, че от това неравновесие застрашени са най-уязвимите групи – хората с ниски приходи и обществен статус, които постоянно пренебрегват водените против тях производства за неплатени сметки за ток, вода или отопление, и микропредприятията, които най-често са фамилни компании.

От 2 юни 2021 година насам у нас работи и. Това значи, че с приключването на интервал от 10 години от възникването на обещано обвързване на физическото лице, то се погасява, без значение от спирането на отминалостта, стига дългът да не е отложен или разсрочен и да не попада измежду 8-те изключения в закона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР