Змиите имат добре развит слух, като могат да чуват и

...
Змиите имат добре развит слух, като могат да чуват и
Коментари Харесай

Змиите могат да ви чуят как крещите от ужас

Змиите имат добре развъртян слух, като могат да чуват и реагират на звуци, популяризирани във въздуха, а освен на трептения от земята, откри австралийско изследване, представено от електронното издание Юрикалърт.

Изследователи от университета на Куинсланд пускат три разнообразни звукови честоти на отглеждани в плен змии. Влечугите са сложени в шумоизолирана стая и се следят реакциите им, когато поредно се задават другите честоти.

" Тъй като змиите нямат външни уши, хората нормално мислят, че са глухи и могат да усещат вибрациите единствено посредством земната повърхнина и в тялото си ", споделя доктор Кристина Зденек, която е част от научния екип.   “Но нашето проучване - първото по рода си, в което вземат участие свободно движещи се змии, без да са упоени, откри, че те реагират на звукови талази, преминаващи през въздуха, а  вероятно и на човешки гласове ".

В изследването са включени 19 змии, представляващи пет генетични фамилии влечуги.

" Пуснахме тон, който предизвикваше трептения на земята, до момента в който другите два се носеха единствено във въздуха ", изяснява Зденек. " Това значи, че успяхме да тестваме и двата типа " слух " -  чрез люспите на корема на змиите и посредством вътрешното им ухо ".

Оказва се, че реакциите в забележителна степен зависят от типа на змиите.

Учените откриват, че единствено обитаващите Австралия питони от типа Aspidites ramsayi се движат към звука, до момента в който тайпани, кафяви змии и други са по-склонни да се отдалечават от него.

Поведенческите реакции също се разграничават, като тайпаните е по-вероятно да демонстрират защитни и внимателни реакции към звука.

Според Кристина Зденек другите реакции евентуално се дължат на постепенен напън в продължение на милиони години, целящ да подкрепи оцеляването и размножаването, написа Българска телеграфна агенция.  " Например питоните от типа Aspidites ramsayi са огромни нощни змии, не са толкоз застрашени от хищници спрямо по-малките типове, по тази причина евентуално не е належащо да бъдат толкоз внимателни и … се доближават към звука ", споделя тя.

Тайпаните обаче се тормозят от хищници, само че и самите те интензивно преследват жертвите си, тъй че сетивата им наподобява са доста по-чувствителни.

Зденек изяснява, че откритията оспорват догатката, че змиите не могат да чуват звуци, измежду които човешко говорене или кряскане. Констатациите, разказани в проучването, могат да трансформират визията за това по какъв начин тези влечуги реагират на шумове. 

" Знаем доста малко за това по какъв начин множеството типове змии се ориентират в дадени обстановки ", сподели доктор Зденек. " Нашето проучване демонстрира, че звукът може да е значима част от техния сензорен репертоар ”.

Резултатите от проучването са оповестени в PLOS ONE.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР