Злободневната тема относно ремонта на т.нар. Ларго и спестяването на

...
Злободневната тема относно ремонта на т.нар. Ларго и спестяването на
Коментари Харесай

По аферата Ало, Банов съм: Има дело и на първа инстанция съдът не дава неустойка

Злободневната тематика по отношение на ремонта на така наречен Ларго и спестяването на 700 000 лв. наказателна клауза за изпълнителя ДЗЗД " Антична Сердика " от настоящия министър на културата Боил Банов в действителност има и още един колорит – правосъдно решение, само че на първа инстанция.
По-рано през днешния ден (30 януари) тогавашният министър на културата и сегашен народен представител от ГЕРБ Вежди Рашидов разгласи, че е реагирал и страната чака „ втора инстанция “ по случая. Оказва се обаче, че на първа инстанция – в Софийския градски съд, Министерството на културата е изгубило желае за наказателна клауза от 754 000 лв.. Причината – строителните работи се забавили „ по справедливи аргументи, които не са свързани с изпълнителите “. Става въпрос за неща като липсва на обезпечен авторски контрол, нови или продължаващи археологически изследвания и правене на нови механически изследвания. В последна сметка е имало прекъсвания на строителните действия общо 5 пъти, а акт 10 и акт 11, за които приказва Банов в оповестения запис от Елена Йончева, съставляват документите, с които първо се стопира работата (акт 10), а след това се възобновява (акт 11).
Освен това, съдът показва, че не може да се търси наказателна клауза, защото закъснение има единствено в един стадий от плана, а не в целокупност. И следва абсурд – през декември 2015 година Министерството на културата в действителност удостоверява, че работата по стадий 2 е приключила, само че по-късно, пред съда, претендира, че в действителност имало забавяне към 25 февруари, 2016 година, което е удостоверено с акт 15. Де факто в интервала от към 2 месеца на издаване на двата документа, приемателната комисия установи незавършени действия – липса на шпакловка, немонтирано напълно стъклено покритие на купола, незавършена работа по осветителната и електрическата система, по хидроизолацията, имало и още работа по окачването на таваните.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР