Злато-менте на пазара. Измамни търговци предлагат като златни бижута, запълнени

...
Злато-менте на пазара. Измамни търговци предлагат като златни бижута, запълнени
Коментари Харесай

Внимавайте, нова голяма измама на бг пазара ВИДЕО

Злато-менте на пазара. Измамни търговци оферират като златни бижута, запълнени с други метали и даже с пластмаса, оповестява Нова тв.

Откъде идват подправените произведения? И по какъв начин да отличим ментето от оригинала при златните и сребърните бижута? Проверка по проблема извърши Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна”.

Златно предписание при златото е, че то е тежко. Така че, в случай че ви се коства, че бижуто, което купувате, е прекомерно леко – най-вероятно е подправено. Сигналите за бижута-менте зачестяват. Най-често потребителите попадат на артикули, които от вътрешната страна са запълнени или със злато и сребро с по-ниска непорочност и даже със напълно друг метал, което намалява цената на пръстена или гривната няколко пъти.

Потребител получава пръстен, като подарък за Коледа, само че не го харесва. Затова взема решение да смени пръстена с друго златно украшение със същото тегло. Още когато го занася за замяна в златарско ателие, консултантите се усъмняват в качеството му.

„ Той има размер, който очевидно подхожда на към 10 грама. Слагайки го на везната обаче виждаме, че тежи 4. Практиката в бижутерията е, когато одобряваме материал, да се разрязват безусловно всички произведения, за които имаме съмнения”, изяснява Валентин Витлиемов, съветник в златарски магазин.
При разрязването съмненията на търговците се удостоверяват. Оказва се, че под златната обвивка на пръстена се крият частици, които нямат нищо общо със златото.

Този случай не е индивидуален. През последните седмици в ателието, в което работи Валентин Витлиемов, клиенти носят за замяна или стопяване и други пръстени, които сякаш са златни. Проверките обаче са безапелационни: става дума за имитации.

„ Не мога и да дефинира тъкмо какво е, само че е някакъв тип смола или пластмаса, в която има и железни топчета”, споделя Пламен Кузмов, шеф на златарски магазин.

Според специалисти става дума за класическа машинация, при която примамени от ниски цени, клиентите купуват бижута с неразбираемо качество.
Пръстените ментета се продават съвсем два пъти по-евтино, споделя професионалният златар Димитър Алексиев. За 50 години опит в занаята е виждал всевъзможни опити за машинация.

„ От Турция внасят пръстени, направени от доста тънка пластина. Те се пълнят с дентална пластмаса; оцветява се в черно и в пластично положение се напъхва в кухините, с цел да не може да смачка пръстена. После се пили и полира. Не може да се мери какво е количеството и грамажът на това вещество”, споделя Алексиев, ръководител на Съюза на златарите.

Тази машинация се среща най-често при пръстените и по-обемните златни произведения, настояват специалистите. При направата на обеци, да вземем за пример, във вътрешността се влага софтуерен восък, който придава форма. След това той се изгаря и изделието би трябвало да остане кухо. Но не постоянно това се случва.
Значително порастват и измамите при златните монети и кюлчета, споделят търговците.

С повишаването на златото от ден на ден клиенти ги купуват за инвестиция. При тях, след имитация, загубите са още по-големи. Разпознаването на ментетата става най-вече по външни белези, описват дилърите на злато.

Често обаче фалшификатите имат достоверен тип, което прави откриването им допустимо единствено за специалистите. Оригиналните артикули са с детайлни изображения и надписи, които мъчно могат да бъдат повторени върху подправено произведение, споделят специалистите.

Още по-трудно е откриването на подправените артикули при бижутата. Тук разпознаването по външен тип е съвсем невероятно. Спрямо примесите цветовете на златните обеци, пръстени и гривни са разнообразни. А имитаторите стават все по-добри. Експертите могат да открият фалшификат и с разнообразни проби.

Фалшивото злато се продава най-вече в заложни къщи, на улицата или по интернет, посредством разгласи, пускани от инцидентни лица, предизвестяват формалните търговци. Червена лампа за машинация може да бъде и нереално ниската цена за грам злато. Затова съветът е да съпоставяме офертите и да следим цената на борсата.

Ако сте купили менте от махленски търговец обаче, шансът да си върнете парите назад е съвсем нулев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР