Златно монетно съкровище откриха археолози при проучването на древния град

...
Златно монетно съкровище откриха археолози при проучването на древния град
Коментари Харесай

Древно златно съкровище откриха археолози в Девня

Златно монетно богатство откриха археолози при изследването на античния град Марцианополис в землището на девненския квартал „ Река Девня “. Засега от земните пластове са извадени 14 златни монети. Те са датирани от времето на император Теодосий II (408-450 г.) и брачната половинка му Елия Евдокия.
Откриха монетно богатство от XI в. с помощта на металдетектор Находката е на стойност 5 млн. паунда
Монетите са били укрити при унищожаването на Марцианопол от хуните, заяви ръководителят на експедицията доктор Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.

Снимка: Пресцентър на Община Девня

От няколко години насам страната и Община Девня взаимно отпускат средства за разкопки в историко-археологическия резерват „ Марцианополис “, като до момента е проучвано карето западно от Музея на мозайките. Мястото, където е открита сензационната находка, е ново и се намира в региона на болничното заведение.
България върна антично богатство на Турция Съгласно интернационалните конвенции съкровищата, изнесени от трафиканти, се връщат в родината им
Община Девня сега движи организацията по слагането на камери за видеонаблюдение и прожектори в региона, с цел да се обезпечи сигурността на съкровището, огромна част от което към този момент е подземен. Ръководителят на археологическата експедиция доктор Кузов отбелязва, че би трябвало да се провиснал спомагателни средства, с цел да се разширят разкопките.

Снимка: Пресцентър на Община Девня

Това е второто монетно богатство, на което се натъкват археолозите в землището на квартал „ Река Девня “. През 1929 година там инцидентно е намерено едно от най-големите съкровища в историята на света, състоящо се от 100 000 сребърни римски монети (около 350 кг) от времето на Марк Антоний. Предполага се, че то е представлявало градската хазна на Марцианопол и е било укрито при разграбването и опожаряването на града от готите и карпите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР