Златна фотосесия за 9 000 лв., лимузини и бонуси на

...
Златна фотосесия за 9 000 лв., лимузини и бонуси на
Коментари Харесай

Зловещи разкрития! Платили сме златна фотосесия и лимузини с млякото

" Златна " фотосесия за 9 000 лева, лимузини и бонуси на чиновниците " Ел Би Булгарикум " сме платили дружно с цената на млякото. Зловещото разобличаване направи Министерство на стопанската система. Днес излезе одита на сдружението.

Скъпи коли,
бонуси на калпак и повече пари за мляко - това са единствено част от констатациите на инспекцията, излиза наяве от известие на Министерство на стопанската система.
-->
Сред нарушаванията е и фотосесия за хиляди левове. Министерство дава резултатите от одита на „ Ел Би Булгарикум " на прокуратурата, като прецизира, че редом тече инспекция в сдружението от страна на ДАНС. Припомняме, че одитът бе осъществен след освобождението на Николай Маринов от поста изпълнителен шеф поради сигнали за нарушавания.

Проверката е открила, че незабавно след встъпването си в служба, предходният изпълнителен шеф Николай Маринов подписва два нови контракта за доставки на сурово мляко с компаниите „ И.С.А.К.-БГ " ЕООД и „ Уайт Голд Трейд “ ООД. Те стартират да получават над 70% от всички поръчки на държавното сдружение. Заложените цени по договорите им са надлежно - „ не по-ниска “ от 1,50 лева без Данък добавена стойност и 1,53 лева без Данък добавена стойност за литър. По информация на Министерството на земеделието - в интервала октомври 2022 година – февруари 2023 година междинната изкупна цена на литър сурово мляко в района на Враца и Монтана е била сред 1,02 лева без Данък добавена стойност и 1,10 лева без Данък добавена стойност.

Министерството на стопанската система обръща внимание, че това поражда подозрения, че пазарната цена е мощно повишена.

Според тях в клаузите на двата контракта има редица неравноправни такива, които не пазят интереса на държавното сдружение.

" Например – заплащанията са напълно предплатено, не са планувани наказания при забавено или неприятно осъществяване и други От инспекцията прави усещане, че компанията „ Уайт Голд Трейд “ ООД е учредена една седмица преди сключването на контракта с държавната млекопреработвателна компания ", показват от министерството.

От наличните документи излиза наяве, че на 24 януари 2023 година „ И.С.А.К.-БГ " ЕООД прави доставка на 4 000 л. овче сурово мляко на ед. цена 2,60 лева без Данък добавена стойност на стойност 10 400 лева Съгласно проформа фактура от 05.01.2023 година обаче е осъществено заплащане на стойност 39 хиляди лева без Данък добавена стойност за 15 000 л. овче мляко. Освен забележителното разминаване сред сумите и документите е открито също, че по контракт въобще не е планувано доставянето на овче мляко и в този смисъл са осъществени заплащания без договорни условия за това.

От направена инспекция стана ясно, че и двете компании не са били вписани в Регистъра към датата на сключване на договорите им с „ Ел Би Булгарикум “. Фирма „ Уайт Голд Трейд “ ООД подава заявление за регистриране в Регистъра на 13.12.2022 година или в деня, в който подписва контракт за доставка с „ Ел Би Булгарикум “. Фирма „ И.С.А.К.-БГ " ЕООД е подала заявление за регистриране в Регистъра на 15.12.2022 година или 3 дни след сключването на контракта с държавната млекопреработвателна компания.

Към момента към момента липсва публична информация дали вписването в Регистъра за двете компании е завършило.

Договорите с двете компании са подписани само от изпълнителния шеф на сдружението Николай Маринов и по този метод са нарушени Правилата за финансово ръководство и надзор на сдружението.

След оповестяване свикването на съвещание на Съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания за разискване смяна в управлението на „ Ел Би Булгарикум “, Николай Маринов в незабавен порядък (на 17.02.2023 г.) поръчва 75 тона мляко от „ И.С.А.К.-БГ " ЕООД на обща стойност 132 000 лева

Цялата сума е платена предплатено на същия ден. Към момента нито един литър от поръчаните не е доставен в сдружението.

Част от установените притеснителни условия са свързани с процедурата за закупуване на нови транспортни средства за сдружението на стойност 850 000 лева

От инспекцията на предоставените документи излиза наяве, че датата на отчета за закупуване на транспортните средства съответствува с деня на съвещанието на Съвета на шефовете, на което той е бил утвърден. Липсват каквито и да е документи за осъществено пазарно изследване и по какъв начин държавната компания е стигнала до избора на компаниите, от които е поискала предложения.

Прави усещане, че приложената оферта от една от компаниите е предоставена един ден след взетото решение за избор на реализатор, което значи, че прегледаните документи не са били в цялостен размер и са допълвани на по-късен стадий. За доставка на транспортните средства е определена компания „ Мипи Ауто “ ООД.

Стойността на контракта е в размер 1 017 969,56 лева с Данък добавена стойност, които са били платени 100% предплатено. Проверка на компанията в Търговския указател демонстрира, че цената на активите и чистите доходи от продажби са в пъти по-малко /съответно 348 000 лева и 220 000 лева./ по отношение на предплатено платената сума по контракта.

От друга страна, в контракта не е планувана уговорка за гаранция за преведената предплатена сума. Тези условия изрично демонстрират, че не са взети никакви ограничения за отбрана интереса на сдружението. Допълнително подозрително събитие е, че три дни след сключването на контракта шефът на компанията е заменен с лице, което е шеф и на друга компания – участник в процедурата по желание. Това основава подозрение дали не е налице съгласуваност сред компаниите, подали предложения към държавното сдружение.

Вече бе обществено оповестена и информацията, че има съществени подозрения за завишаване на цените на моторните транспортни средства спрямо предлаганите от формалните представители на автомобилните снабдители.

Според одита са налице подозрения, че предходният изпълнителен шеф Николай Маринов е направил антидатиране на вътрешен документ, с който да заблуди обществото, че освобождението му от поста е обвързвано с понижени цени на млечните артикули в комерсиалната мрежа.

Към момента новият изпълнителен шеф е запазил цените на продуктите в комерсиалната мрежа с оповестеното понижение и са подхванати стъпки за възобновяване на договорите с български производители, което ще разреши на „ Ел Би Булгарикум “ да не работи на загуба и даже да направи спомагателна отстъпка в цената за крайния клиент.

В момента, в който предходният изпълнителен шеф Николай Маринов схваща, че е освободен от поста, чиновник на сдружението изтрива наличната информация от компютъра му и заличава архива на цялата му електронна преписка.

Същият чиновник е един от тримата, които през месец декември получават десетократно по-високи
бонуси от останалите работещи в сдружението.

От резултатите от инспекцията е видно още, че предходният изпълнителен шеф е трансформирал своя контракт, като е планувал погашение на три пъти по-голямо обезщетение спрямо договорите на предишни изпълнителни шефове – или над 70 000 лева

Тези условия в трудовия контракт на изпълнителния шеф Николай Маринов са били написани еднолично от ръководителя на Съвета на шефовете Невена Петрова и за тях не са били известени нито Съвета на шефовете на „ Ел Би Булгарикум “, нито Държавната консолидационна компания.

Нещо повече – ДКК е изпратила писмени инструкции сходни практики в дъщерните ѝ сдружения да бъдат прекъснати.

Констатират се и обстоятелства, свързани с разпределяне на голословно огромни суми на съответни чиновници на сдружението под формата на
бонуси и хонорари. В края на предходната година Съвета на шефовете на сдружението взима решение за погашение на коледни бонуси в размер на две минимални работни заплати за страната според настоящия в сдружението Колективен трудов контракт.

По заповед на изпълнителния шеф трима чиновници получават
бонус в размер на 10 000 лева за всеки от тях.

И тримата нямат 6 месеца трудов стаж в сдружението, което е наложително изискване за приемане на в допълнение материално стимулиране. Единият от тези чиновници е провел и провел процедурата за закупуване на моторните транспортни средства. Дали има връзка сред спомагателното материално стимулиране и метода на образуване и осъществяване на поръчката за над 1 милион лв. следва да бъде открито.

Сред образците за нецелесъобразни разноски са платените 9000 лева за фотосесия на изпълнителния шеф Николай Маринов и ръководителя на Съвета на шефовете Невена Петрова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР