Златката (Martes martes) и Белката (Martes foina) са дребни хищници

...
Златката (Martes martes) и Белката (Martes foina) са дребни хищници
Коментари Харесай

Каква е разликата между белка и златка

Златката (Martes martes) и Белката (Martes foina) са дребни хищници от фамилията Порови (Mustelidae).

Златката е характерен жител на гората. Предпочита остарели, осеяни тъмни иглолистни и смесени гори с огромни кухи дървета и върви на открити места единствено по време на лов. Живее в хралупи по дърветата, гнезда на катерици, може даже да скача от дърво на дърво.

Белката населява и горите, само че избира дерета, равнини, голи скалисти места, а от време на време се настанява и в кариери, градини и селища, даже в градовете. Прави си леговища както в хралупи, по този начин и в остарели пънове и пукнатини по скалите.

Каква е разликата сред белка и златка?

И двете животни могат да се катерят по дърветата само че избират да тичат и ловуват основно по земята. Те са дейни най-вече в тъмните часове на деня, само че не е такава необичайност да ги видите и денем.

По външен тип белката и златката са сходни. Те имат внезапно обрисувано ярко леке на шията, което се простира до гърдите, както и дълга опашка. Те се разграничават повече по някои характерности на градежа на черепа и зъбите, в сравнение с по външни признаци.

 Белка

Цветът на златката е кафеникав (тъмен до жълто-кафяв), а петното на гърдите златисто-оранжево и закръглено. Козината и е мека и пухкава. Тялото и е пламенно и мощно.

Белката е по-светла от златката, нормално сива до сиво-кафяво, петното на гърдите е бяло и раздвоено и може да се простира и до предните крайници. Козината на белката е по-груба и рядка, а опашката дълга и пухкава. Телосложението и е всекидневно за типа си, с удължено стройно тяло и релативно къси крака, ушите са много огромни и заострени.

Ходилата на златката са компактно покрити с вълна през зимата, до момента в който тези на белката са повече или по-малко голи.

Дължината на Златката е 40-58 см, опашката и е дълга 17 – 26 см, а тежестта е към 2 кг. Мъжките белки доближават от 40-70 см, а женските 30-50 см. Опашката на белката е 25-30 см. Мъжките белки тежат от 1, 7 до 2, 4 кг, а женските 1, 1 до 1, 5 кг.

 Златка

И двата типа се хранят с мишки, катерици, птици, безгръбначни, инсекти, по-рядко таралежи. Златките ядът меда и ларвите на дивите пчели, много постоянно горски плодове. Белките постоянно атакуват домашни птици и зайци, само че пък изяждат и мишките и плъховете в обитаемоте места.

Размножителният интервал и на двете е през лятото. Бременността е 8-9 месеца, продължава някъде до април. В едно свърталище на белка има 2 до 8 дребни, а на златка до 5 дребни. Те се раждат съвсем без косми, слепи и проглеждат след 30-40 дни. Златките живеят 10-12 години, а белките 8-11 години.

И двете животни се срещат рядко в България. В предишното са били избивани поради скъпата им кожа, а белките и поради нападенията над домашни животни. Днес това е неразрешено, а златката даже е включена на " Червената книга на Република България ".

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР