Зимният туристически сезон протича спокойно. Това показва общата картина, която

...
Зимният туристически сезон протича спокойно. Това показва общата картина, която
Коментари Харесай

КЗП: Общата картина показва, че зимният туристически сезон протича спокойно

Зимният туристически сезон протича умерено. Това демонстрира общата картина, която сплотява резултатите от нашите инспекции в курортите, напъните на всички институции и на сектора, както и държанието на самите туристи. Коментира председателят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред БНР, оповестиха от пресцентъра на КЗП. 

„ Ние ангажираме нашите сътрудници, които работят и в други елементи на страната в този момент да бъдат в зимните курорти, с цел да имаме по-уплътнено наличие. Най-вече, с цел да може да реагираме бързо тогава, когато има съответна тъжба или сигнал ”, уточни Маргаритов. Той разгласи, че при осъществените главно по план-програмата на Комисията няколкостотин инспекции в по-малко от 10 % от случаите са открити нарушавания, като посочи, че някои от инспекциите към момента не са завършили. 

„ Нарушенията главно са свързани с установено разминаване сред справедливите упования на хората да получат първокласен туристически артикул и тук-таме известни пропуски, свързани с това част от услугите да не бъдат предоставени. Има и по-дребни административни нарушавания, като непоставена категорийна символика, липса на цените на услугите и прочие ”, даде образци ръководителят на КЗП. Той акцентира, че е належащо инспекциите да продължат до края на сезона, качеството на услугата да бъде на нужното равнище, да не се разочароват хората и да са удовлетворени и спокойни.

Според ръководителя на КЗП спокойният туристически сезон се дължи на голям брой фактори.

„ Отдавам го на това, че в последните години има обща воля на институциите за стягане на дисциплината. Онзи ден, да вземем за пример беше показана от министъра на туризма новата система, която ще разреши доста по-голяма бистрота във всички места за настаняване, в това число и по-нискокатегорийните, където твърдим, че има губещи се информация и елементи по отношение на даването на услугите. Според мен, напъните на институциите, държанието на самите хотелиери и ресторантьори, бдителността на потребителите, която напоследък също е повишена, доведоха до такава степен, че за наслада по-рядко се срещат нарушавания. Може би и медиите го усещат по това, че спрямо минали интервали, сякаш няма чак толкоз доста недоволства непосредствено към средствата за всеобща информация ”, разяснява Маргаритов. 

„ Ясно е статистически, че се усилва броят на туристите и че порастват приходите от туризъм в България. Данните и на Министерството на туризма, и на Националния статистически институт демонстрираха за предходната година растеж, който до момента не беше достиган въобще в безспорен мащаб на броя на хората, и над 7 милиарда лв. приходи, което прави туристическия бизнес дирек във образуването на Брутният вътрешен продукт ”, сподели още Маргаритов. 

Запитан за профила на посещаващите българските курорти туристи той отговори по този начин:

„ Чуваме разнообразни отзиви. Едни разясняват, че тук е по-скъпо, в сравнение с в Италия или в Австрия. Същевременно някои споделят, че туристите идват тук, тъй като им е доста на ниска цена във връзка с храната и алкохола. Тези неща не могат да бъдат правилни и двете. Или едното от тях е правилно, а другото – не. Или и двете не са правилни в някаква степен. Това значи, че има рационален компромис в съотношението цена-качество и оттова – по-широката палитра на потребителите, които се възползват от подобен вид туристически артикул. Разбира се, ние в никакъв случай не бихме могли да достигнем равнищата на тези страни, които от стотици години развиват ски центрове. Но това, което е реализирано до момента и темпът, с който се върви напред, е извънредно приемливо, макар компликациите, за които всички знаем. И вероятността е добра, само че всяка от обвързваните с процесите страни би трябвало да бъде оптимално виновна, с цел да реализираме идеалните условия за продължаващо позитивно развиване на целия бранш ”, приключи Маргаритов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР