Зимната експедиция на Скатов под К2 беше първата, която започна

...
Зимната експедиция на Скатов под К2 беше първата, която започна
Коментари Харесай

Приятелката на Скатов: Пламналият ми панталон беше лош знак

Зимната експедиция на Скатов под К2 беше първата, която стартира за него под знака на любовта.

На потегляне за 14-ото си нанагорнище над 8000 м Наско за първи път показа обществено своята другарка Шени Бензеш, юрист от Пловдив. „ На тази експедиция се сбъдва още една моя фантазия, а точно да имам непосредствен човек на базов лагер, който да ме поддържа и да ми оказва помощ. В това странствуване се впуска дружно с мен моята другарка. Желанието и ентусиазмът й за присъединяване и в тази експедиция са невероятни “, изясни тогава във Facebook Скатов, чиято спътничка също е запалена по вегетарианството, колоезденето и йогата.

Наско решил да се хвърли в най-голямото си до момента предизвикателство преди 4 месеца, когато получил имейл от непалската компания „ Севън Съмитс “. „ Когато го прочетох, си споделих: „ Супер! Сега ще опитвам зимно нанагорнище на осемхилядник, и то не какъв да е, а единственият, който няма зимно нанагорнище. К2 беше в проекта ми за лятото, само че поради пандемията тази година нямаше експедиции над 8000 м”, описа пред „ Телеграф “ алпинистът, който след това си продаде колата, с цел да покрие разноските си по пътуването. Към него реши да се причисли и Шени, която през септември Наско заведе и на Монблан (4810 м).

И по този начин на 20 декември двамата отлетяха към Пакистан, а след едноседмичен трекинг в планината Каракорум двамата стигнаха базов лагер на 29 декември. “Построихме лагера и опънахме палатките. Щастлив съм, че съм тук, Шени също се усеща добре. Тя за първи път е на такава височина, към 5100 м. Много е красиво “, бяха първите усещания на Скатов.

Болест

След това започнаха проблемите. Първо Скатов изкара стомашно-чревна зараза и пет дни пи антибиотик поради температура и повръщане. Въпреки това той реализира аклиматизационни изкачвания да височинните лагери. На 6 януари поради херния беше евакуиран с хеликоптер полският член на експедицията Валдемар Ковалевски. На 15 януари Наско направи втора адаптация до лагер 2, като на лагер 1 откри палатката си счупена. След две нощувки на японския лагер 2 той реши да се върне в базовия лагер, макар че носеше екипировка за върха. Тогава Скатов показа: „ Трудно се климатизирам на тази зимна експедиция и не съм в моята форма. Също по този начин се убедих, че това е най-трудният осемхилядник, доста рисков връх “.

Триумфът и нещастието се сляха в едно на 16 януари. Тогава почина лидерът на експедицията – фамозният испански планинар Сержи Минготе, а десетима непалци, в това число суперзвездата Нирмал Пурджа, реализираха първото зимно нанагорнище в историята на К2. Денят приключи с пожар в една от общите отопляеми палатки. „ В резултат панталонът ми се подпали и се наложи да ме гасят – описа Шени. - Само се чудя дали това не е знак, както и всички останали тук “.

„ Много неща се насъбраха и е естествено да се замисля “, призна тогава Скатов, само че резервира вяра за осъществяване на задачата. „ Предизвикателството е допустимо най-високото в международния алпинизъм. По-високо от това за нанагорнище зимата на К2 няма. Може би Марс. Никога не съм си представял, че ще отивам на зимна експедиция над 8000 метра, още по-малко пък на K2 – призна Наско. - Но животът по тази причина е забавен, тъй като не знаеш какво следва”. Таня Манова, " Монитор "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР