Зигмунд Фройд може и да е владетелят на тъмните кътчета

...
Зигмунд Фройд може и да е владетелят на тъмните кътчета
Коментари Харесай

Отвращението от човешката плът ~ Лусиан ФРОЙД

Зигмунд Фройд може и да е владетелят на тъмните кътчета на душeвността, само че внукът му Лусиан е владетелят на сенчестите секрети във връзка с човешката плът.

 Lucian Freud in his studio at age 25,  by Clifford Coffin, 1947

Германският художник се трансформира в един от най-емблематичните художници на 20-ти век, с помощта на своя вълнуващ, странен свят, изобразяващ животинската страна на човешкото битие.

Фройд се мести в Лондон през 1931, с цел да служи в английския флот през Втората международна война, тъкмо преди да отдаде живота си на изкуството. След сприятеляването си с Франсис Бейкън, художник със също толкоз тревожно възприятие за хармония, Фройд усъвършенства стила, с който е прочут през днешния ден – съкровен взор, рязък кожата, който по едно и също време притегля и отблъсква фена.

Дали рисува новородено бебе, бременната Кейт Мос или пък личния си лик, Фройд не пести ужасяващи детайлности в подгизналите му от пигментации телесни изображения. Докато множеството художници се пробват да минимизират несъвършенствата, Фройд съзнателно натъртва на всяка бръчица, петънце или дипла. Неговите забележителни творби освен ни показват облиците, които са нарисувани такива, каквито са, само че съумяват да доближат и до груповото чувство за странното и постоянно отблъскващо чувство за човешка плът.

Ето няколко картини от Лусиан Фройд, събрани в Музея на историята на изкуството във Виена, които могат да накарат всеки фен да се почувства зле в личната си кожа.

 Self Portrait

 Naked Man, Back View

 Nude with Leg Up (Leigh Bowery)

 Naked Girl

 Baby on a Green Sofa

 Standing by the Rags

 Portrait of Rose

 Portrait of the Hound

 Painter Working, Reflection

 Portrait on a Grey Cover

 Resting on the Green Chair

Изображения: WikiArt
Снимка: The Red List

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР