Земята се върти на изток, така че Слънцето, Луната и

...
Земята се върти на изток, така че Слънцето, Луната и
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако Земята започне да се върти на обратно

Земята се върти на изток, тъй че Слънцето, Луната и всички небесни тела, които можем да забележим, постоянно наподобяват като че ли изгряват от тази посока и залязват на запад. Но няма причина това да е единственият вероятен случай. Нашата планета може също толкоз елементарно да се беше завъртяла и в противоположна посока и до момента в който светът щеше да е малко по-различен, животът отново щеше да продължи както нормално.

Не можем да спрем Земята и да я обърнем – в случай че светът спре да се върти, неотложно ще стартират апокалиптични цунамита, океаните ще наводнят полюсите, магнитното поле на планетата ще спре да съществува и още куп неприятности. Сега няма да се занимаваме с целия развой по превръщане на въртежа на Земята, тъй че дано просто да си представим, че си пожелаваме предпочитание и на следващия ден тя се върти в другата посока.

 Spring Lake, New Jersey Beach at Sunrise

Е, първото нещо, което ще видим незабавно, е изгревът на запад. Дотук добре, избегнахме пагубни разрушения още от сутринта.

Основното нещо, което ще се промени, е времето – въртенето на планетата въздейства върху ветровете. Това събитие е известно като резултата на Кориолис и се загатва – постоянно и неправилно – като повода, заради която водата в тоалетната тече по един или различен метод, според от това дали сте на север или на юг от екватора. Начинът, по който е построено домакинско оборудване, като да вземем за пример тоалетна, може да имитира резултата, затова не би трябвало опитът да се приема за меродавен.

Но в атмосферата резултатът е в цялостна мощ и събитията там ще бъдат огледални: пасатите на Екватора към този момент няма да духат на запад, а източните ветрове в междинните географски ширини, като Съединени американски щати и Европа, само че също и Аржентина и част от Австралия, към този момент няма да натискат в тази посока.

Биологичното многообразие на планетата зависи от акомодациите, които дотук му лишиха доста време да се развият – а в този момент ненадейно всичко е в огледалния свят… Със сигурност доста типове, в това число и ние, ще бъдат наранени от това. Един елементарен образец е, че пасатите на екватора носят хранителни субстанции от Сахара в Амазонка, подпомагайки невероятното биоразнообразие в района. Без тези ветрове този значим развой не би могъл да се реализира.

Теченията също се въздействат от въртенето и, в крайбрежните региони, от ветровете. Установеният поток от гореща или студена вода в океаните ще се промени изцяло, което ще има особени резултати върху цялата планета. Незабавното влияние, което това би имало, е мъчно да се дефинира количествено.

Магреб

Нека предположим за миг сюжет, при който магическата смяна във въртенето се е случила преди няколко хиляди години (така че можем да пренебрегваме цялото понижаване на биоразнообразието). Светът през днешния ден би изглеждал напълно друго.

Изследване от 2018 година в действителност моделира аналог на Земята, който се върти в противоположна посока. Една ясна разлика би била Сахара – пустинята просто нямаше да я има; Африка и Близкият изток биха били доста по-зелени, в сравнение с са през днешния ден. Вместо това, Южните Съединени щати, Карибите, Централна Америка, Южна Бразилия и Аржентина биха били пустини. Същото би станало и с Япония и източното крайбрежие на Китай.

Промяната във ветровете и теченията също ще повлияе на температурите и преваляванията. Регионите, които в този момент са пустини, ще бъдат доста по-горещи и сухи, несъмнено, само че ще има промени и в други области. Европа ще бъде доста по-студена и по-влажна, както и Магреб и Близкия изток, елементи от Австралия и Нова Зеландия.

Почти всички планети в Слънчевата система обикалят към Слънцето в една и съща посока. Благодарение на запазването на ъгловата инерция на газовия облак, от който се е образувала нашата звезда, ние всички сме на тази синхронизирана въртележка. Но не е невероятно да накараш една планета да се върти в противоположната посока. Уран претърпя огромен удар, който го завърта встрани, тъй че по време на 84-годишното му пътешестване към Слънцето неговите полюси сочат непосредствено към него през съответните си лета.

По-интересното обаче е да погледнем към Венера. Смъртоносно горещият близнак на Земята има извънредно муден ден (приблизително 224 пъти по-дълъг от нашия) и се върти в противоположна посока към Слънцето – тъй че на Венера то би залязло на изток. Жалко единствено, че има непрекъсната облачност, а и ще отнеме над 100 дни!

Но повода за това е неразбираема: опциите включват, че планетата се е обърнала на 180 градуса заради гравитационното привличане на Слънцето и държанието на нейната вътрешност; различен вид е, че резултатът, упоменат към този момент, плюс привличането от други планети върху атмосферата на Венера, са забавили дружно нейното въртене до застой и по-късно са го обърнали.

Все още не е ясно какво е станало с нея; само че явно е допустима Земя с противоположно въртене. Може би в някоя паралелна галактика има Земя като нашата със зелена Сахара и пясъчни дюни, където би трябвало да са аржентинските пампаси.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР