Земята може да стане много студена. От Южния полюс до

...
Земята може да стане много студена. От Южния полюс до
Коментари Харесай

Какви са най-ниските температури, регистрирани някога и кои са най-студените градове на Земята?

Земята може да стане доста студена. От Южния полюс до Арктическия кръг рисковите ниски температури могат внезапно да паднат до смразяващи равнища. 

Като цяло междинната температура на Земята варира от минус 25 градуса по Целзий до плюс 45°C. За съпоставяне, дневните температури на Меркурий се повишават до плюс 430°C, до момента в който през нощта те падат до минус 180°C.

И въпреки всичко и на Земята може да се следят огромни крайности. Имайки това поради, ето някои от най-ниските температури, регистрирани в миналото на нашата планета.

Къде е най-студеното място на Земята?

Източно Антарктическо плато, Антарктика - минус 98 °C

What is the coldest place in the world? It is a high ridge in Antarctica on the East Antarctic Plateau where temp...
— inqro (@inqro1)
На леденото плато в източна Антарктика температурите могат да паднат до минус 98 C, което го прави най-студеното място на Земята.

Изследователите разкрили това, като преразгледали сателитни данни, взети над било на ледената завивка на Антарктида, където преди този момент температурите са достигали минус 93 C. Техният разбор, оповестен в списанието Geophysical Research Letters, посочил, че температурите в действителност са достиганали даже по-ниски стойности.

Те разкрили, че факторите, водещи до тези ниски температури, са ясните условия и извънредно сухият въздух - влагата може да улови топлината във въздуха. И двата фактора би трябвало да са налице най-малко няколко дни, с цел да може температурата да падне до минус 93°C.

Тед Скамбос, старши теоретичен помощник в Националния център за данни за сняг и лед към Университета на Колорадо-Боулдър, който управлявал изследването, споделил в изказване, че това е границата на това какъв брой студено може да стане на повърхността на Земята.

Каква е била предходната най-студена температура, записана в миналото?

Изследователска станция Восток, Антарктика - минус 89,2 °C

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР