Земетресение в Мароко: Властите приемат само ограничена международна помощ

...
Почти веднага след като се появи новината за петъчното земетресение
Коментари Харесай

Почти веднага след като се появи новината за петъчното земетресение в Мароко, дойдоха предложения за помощ от цял ​​свят. Но страната досега е бил избирателен в това, което е избрал да приеме.

В изявление от неделя на вътрешното министерство се казва, че Мароко е „отговорило в тази конкретна фаза на предложения за подкрепа от приятелските нации: Испания, Катар, Обединеното кралство и Обединените арабски емирства".

Испания е изпратила екип за търсене и спасяване с кучета за наблюдение и Обединеното кралство разположи подобен екип, но имаше въпроси защо Мароко се забави да приеме други предложения.

Френската помощ е в готовност, но ръководителят на една спасителна благотворителна организация, Secouristes sans Frontieres, каза, че нейните хуманитарни работници не са получили зелена светлина от мароканското правителство, съобщава агенция AFP.

Алжир, която прекъсна дипломатическите си връзки със северноафриканския си съсед преди две години, заяви, че може да изпрати 80 специализирани спасители от своите сили за гражданска защита. САЩ, Тунис, Турция и Тайван, наред с други.

Но решението за това каква помощ да бъде приветствано е замесено във въпроси на суверенитета и геополитиката.

АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ЖИВО: Броят на жертвите на земетресението в Мароко нарасна до близо 2500 АНАЛИЗ: Такова силно земетресение е необичайно за Мароко

Има обтегнати отношения между Франция и Мароко, например, отчасти като резултат от действията на френския президент Еманюел Макрон за сближаване с Алжир.

Но френските власти се опитаха да омаловажат всяка идея, че са били пренебрегнати.

"Това е неуместен спор", каза външният министър Катрин Колона, цитирана от агенция Ройтерс.

"Готови сме да помогнем на Мароко. Това е суверенно решение на Мароко и зависи от тях да решат“, каза тя. ситуация с десетки държави и организации, идващи да помогнат.

"Липсата на координация в такива случаи би била контрапродуктивна", казаха властите там.< /p>

Но правителственият критик и активист Маати Мунджиб каза, че това е грешен отговор, когато помощта е отчаяно необходима, особено в по-отдалечени райони.

"Мисля, че наистина е грешка [да се настоява за] суверенитет и национална гордост. Това не е моментът за отказ, защото помощта е от съществено значение, дори развитите страни приемат външна помощ [при бедствия]“, каза той в програмата Newsday на BBC.

Хосам Елшаркауи, регионален директор за Близкия изток и Северна Африка на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC), не пожела да критикува мароканските власти в такъв труден момент, но твърди, че неизбежно ще е необходима повече външна помощ.< /p>

Организацията дава пари на местния клон на Червения полумесец, но IFRC също има специализирани екипи в готовност, готови да отидат в страната.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">"Имаме опит от 30 години в този тип сценарии, знаем правилата - те ще имат нужда от международна помощ.

„Местният отговор свърши фантастична работа към днешна дата, но те са изтощени на третия ден и ще имат нужда от тази допълнителна помощ,“ каза г-н Elsharkawi.< /p>

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР