Земетресение с мощта на това в Кахраманмараш, Южна Турция, се

...
Земетресение с мощта на това в Кахраманмараш, Южна Турция, се
Коментари Харесай

Японски учен: Земетресение като това в Турция се случва веднъж на 1000 г.

Земетресение с мощта на това в Кахраманмараш, Южна Турция, се случва един път на хиляда години, съобщи японски академик пред турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Проф. Тода Шинджи от университета в японския град Тохоку дефинира трусовете в Турция като образец за едно от най-мощните трусове, които сe случват на сушата. По думите му освободената от тях сила е 15 пъти по-силна от пагубното земетресение в Кобе, Япония, през 1995 година

Ученият изясни, че епицентърът на турските земетресения е бил доста покрай земната повърхнина, което е и повода за големите опустошения, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Това е земетресение, което се случва един път на хиляда години. В земната кора е настъпило огромно оживление ", сподели той. По думите му сходно разбъркване на земната кора се следи извънредно рядко, а силата, генерирана от земетресението в Турция, е била 15 пъти по-голяма от тази на земетресенията в Кобе и Кумамото, Япония.

Земетресението в Кобе през 1995 година, беше с магнитуд 7,2, а това в Кумамото през 2016 година беше с магнитуд 7,0.

" Последното земетресение в Турция беше даже по-силно и по-лошо от земетресенията в Съчуан, Аляска, Нова Зеландия и Тибет в Китай. Освен това три от тях са в селски региони и са с малко жертви. Тези в Турция, въпреки това, са станали непосредствено в селищата. Последното сходно земетресение в Турция е било в Ерзинджан през 1939 година ", сподели той, разяснявайки мащаба на злополуката, пред която е изправена Турция.

По думите на японския професор последвалите вторични земетресения са по-силни от естественото. Големите трусове се случват по дълги разломни линии. Линията на разлома, по която са ситуирани постройките, е дълга 200 километра и разломът, породен от напрежението тук, е довел до разпространяване на разрушенията на толкоз огромна повърхност, изясни още проф. Тода.

Ученият подсети, че няколко месеца след така наречен Измитско земетресение, огромното земетресение в окръг Коджаели, Северозападна Турция, през 1999 година, е станал и различен земен трус в окръг Дюздже в същия регион.

" Естествено не можем да допускаме по кое време и къде ще стане едно земетресение. Но не трябва да подценяваме опцията от нов земен трус в същия регион (Кахраманмараш) ", предизвести проф. Тода.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР