Земетресение разлюля късно вчера следобед западното крайбрежие на Турция и

...
Земетресение разлюля късно вчера следобед западното крайбрежие на Турция и
Коментари Харесай

26 са жертвите на опустошителното земетресение в Егейско море /снимки/

Земетресение разклати късно през вчерашния ден следобяд западното крайбрежие на Турция и провокира мини цунами на егейския остров Самос, а морските талази трансфораха улиците в реки в градовете по западното крайбрежие на Турция.
Голяма част от вредите са нанесени в и към егейския курортен град Измир в Турция, който има три милиона поданици и многоетажни жилищни блокове. Кадри от въздуха демонстрираха някои от тях, превърнати в отломки.
Американската работа за геоложки изследвания заяви, че трусът е бил с магнитуд 7,0 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е ситуиран на 14 километра от гръцкия град Карловаси на остров Самос.
Кметът на Измир Тунк Сойер съобщи пред CNN Turk, че 20 здания са се срутили, като чиновници са насочили напъните си за избавяне върху 17 от тях. Турската организация за помощ при бедствия заяви досега за 24 смъртни случая и 800 ранени, до момента в който в Гърция двама младежи са починали на връщане от учебно заведение на Самос при сриване на стена.
Болница в Измир изкара част от пациентите си на улицата - към момента в болнични кревати и на системи - като защитна мярка. Доброволци и спасители с кучета използваха верижни триони, с цел да се опитат да си пробият път през руините.
Губернаторът на района съобщи, че 70 души са били извадени живи още нощес. На гръцкия остров Самос, покрай епицентъра на земетресението, хората излязоха под паника по улиците.
Гръцката организация за гражданска отбрана посъветва жителите на Самос тази нощ да "стоят навън и надалеч от постройките ". Гърция и Турция са ситуирани в една от най-активните земетръсни зони в света. Двете Балкански страни имат неприятни връзки в исторически проект, макар че са членове на НАТО.
Но земетресението провокира спад в напрежението сред тях откакто водачите на Турция и Гърция, както и техните външни министри си размениха известия на взаимност.
"Каквито и да са нашите разлики, това са моменти, когато народите ни би трябвало да бъдат дружно ", написа Мицотакис. „ Благодаря, господин министър-председател “, написа в отговор президентът на Турция Ердоган.
"Това, че двама съседи демонстрират взаимност в сложни времена, е по-ценно от доста неща в живота ". Държавният департамент на Съединени американски щати приветства тези дипломатически жестове и намаляването на напрежението сред Атина и Анкара.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР