Земетресение от 4,1 по Рихтер разлюля района на Истанбул, съобщи

...
Земетресение от 4,1 по Рихтер разлюля района на Истанбул, съобщи
Коментари Харесай

Две земетресения разлюляха Турция и предизвикаха паника

Земетресение от 4,1 по Рихтер разклати региона на Истанбул, заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на турската държавна Дирекция за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД).

Eпицентърът е в Мраморно море на дълбочина от 9 км

Трусът е регистриран в 23:53 ч. локално време. Епицентърът е бил в Мраморно море в региона на град Чънарджък, окръг Ялова. Дълбочината му е била 11,18 км.

Земетресението е провокирало суматоха измежду популацията. Усетено е в Истанбул, както и в други прилежащи на Ялова окръзи.

Екипи на АФАД правят проучване на терен за възможни вреди, уточни министърът на вътрешните работи Али Йерликая. Няма данни за потърпевши хора.

Междувременно в 1:15 ч. локално време бе регистриран трус с магнитуд 4,3 в черноморския окръг Гюмюшхане. Епицентърът на земетресението е бил в региона на град Келкит. Дълбочината му е била 15 км.

Очаква се епицентърът да е в европейската част на турския мегаполис

Земетресението в региона на Истанбул разтревожи доста хората, откакто при започване на месеца трус с магнитуд 5,1 бе регистриран в залива Гемлик (Мраморно море) в региона на град Мудания, окръг Бурса. Нанесени бяха вреди на няколко здания и имаше известия за потърпевши хора при паническото тичане на жителите от клатещите се здания.  

На 17 август 1999 година регионът на Истанбул бе разтресен от земетресение с магнитуд 7,6. По публични данни тогава починаха над 17 000 души, а по неофициални данни – близо 40 000 души, а 45 000 бяха ранени.

На 6 февруари 2023 година мощни земетресения раздрусаха Турция и Сирия. Земетресенията предизвикаха гибелта на повече от 50 000 души в двете страни и сринаха хиляди здания, оставяйки безчет хора в клопката на руините. Спасители и доброволци се бориха за живота на хиляди хора под отломките.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР