Земеделците, които са в протестна готовност, ще се срещнат днес

...
Земеделците, които са в протестна готовност, ще се срещнат днес
Коментари Харесай

Денков отново приема зърнопроизводителите

Земеделците, които са в протестна подготвеност, ще се срещнат през днешния ден с премиера Николай Денков и представители на министерствата на земеделието и на финансите.

Миналата седмица се състоя първата среща, след която бе взето решение, че към този момент митинги няма да има.

Днес следва да бъде показан разбор кой бранш какъв брой е потърпевш от войната в Украйна и на тази база да се вземат решенията за подкрепяне на сектора.

В същото време преработвателите на слънчоглед желаят премахването на ограничаващите ограничения.

" Заради липса на слънчоглед напролет е допустимо преработвателните компании да затворят ", предизвестиха от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. Критика беше отправена и към държавното управление за това, че " то е абдикирало ".

" Вече 10 месеца не престават нашите старания да променим ситуацията. Наистина се намираме в сериозна обстановка във връзка с суровината. Тази година производството беше по-ниско - 1,6 млн. тона. Няколко пъти споделяме, че и за нашите размери за произвеждане, на нас ни би трябвало към 4 млн. тона. Недостига от 2,5 млн. тона ние може да го доставим от външните пазари - Украйна като максимален производител на слънчоглед. Всички забрани, които се вкараха, блокираха вноса на слънчоглед в България и ние разчитаме на българския слънчоглед, както и на импорт от Молдова и Румъния ", сподели ръководителят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев пред Bgonair.

А дефицитът на слънчоглед рефлектира върху българските преработватели.

" Около 90% от олиото, което ние произвеждаме, отива за износ. За вътрешния пазар няма терзание. Да, в случай че нашите предприятия спрат да работят - предлагането ще бъде по-малко, само че това не би трябвало да се отрази на цените. Ние сме мощно подвластни от цените на външните пазари. Тази възбрана, която се вкара още април месец, тя не оказа никакъв резултат на цените на слънчогледа на вътрешния пазар, в противен случай. Така че нашето предпочитание е да се освободим от всевъзможни ограничаващи ограничения ", моли Янев.

Той означи, че са имали многочислени срещи с Министерството на земеделието, само че не срещат схващане.

Той показа, че количествата от тях не са огромни.

" Нас ни тормози, че още веднъж се слага въпросът за декларацията на зърнопроизводителите, че би трябвало да се вкарат спомагателни ограничаващи ограничения за импорт, квоти, лицензионни режими. На нас ни е нужен слънчоглед, с цел да работим. В момента сме изправени пред такава обстановка и нашият проблем е за какво се лимитира вносът. Слънчогледът е подложен на най-различни разбори, терзание откъм качеството няма ", добави Янев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Председателят на сдружението напомни, че от 15 септември до края на ноември нямаше импорт на слънчоглед у нас.

" Купуваме неголеми количества от Румъния и Молдова. За страдание, когато ние чакахме, че след 30 ноември към този момент ще имаме един свободен импорт от Украйна - нещата не се получиха. Украйна вкара лицензионния режим, лицензи не се издават. Не е работа на Министерството на земеделието да дефинира търговски режими ", разясни Яни Янев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР