Земеделци масово изкореняват овощни дървета и лозя в Североизтока. Причината

...
Земеделци масово изкореняват овощни дървета и лозя в Североизтока. Причината
Коментари Харесай

Земеделци изкореняват масово насажденията си. Защо?

Земеделци всеобщо изкореняват овощни дървета и лозя в Североизтока. Причината - високите разноски за развъждането им и липса на дофинансиране от страна на страната. В събота десетки производители показаха недоволството си, като блокираха за малко пътя към граничния пункт Дунав мост.

Браншовите организации в бранша желаят преразглеждане на Плана за развиване и въвеждането на нови екосхеми в програмния интервал за земеделие, тъй като заложените 1 милиард лв. били незадоволителни. Изискванията към земеделците били свързани с вложение на повече средства, а не се покривали спомагателните разноски на производителите. От сектора упорстват и за срещи с президента и премиера.

„ За развъждането на един декар праскови, да вземем за пример, са нужни към 1500 лв., а в новия стратегически проект, като директни заплащания, е заложено да получаваме не повече от 200 лв. ”, сподели Живка Грозева от Асоциацията на овощарите в България пред " Нова ".

„ За един декар дотациите би трябвало да бъдат толкоз, колкото е минималната заплата на един служащ ”, счита Божидар Петков от Българската асоциация на малинопроизводителите.

Отглеждането на плодове и зеленчуци в България е подкрепено с доста по-нисък % спрямо останалите страни от Европейския съюз. А евтиният импорт обричал родните производители на банкрути.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР