Земеделци и животновъди отново блокираха София. Протестното шествие е с

...
Земеделци и животновъди отново блокираха София. Протестното шествие е с
Коментари Харесай

Земеделци и животновъди отново блокираха София

Земеделци и животновъди още веднъж блокираха София. Протестното шествие е с искане да бъдат изплатени неполучените обезщетения поради войната с Украйна.
Недоволните упорстват в бюджета за следващата година да бъдат обезпечени 462 млн. лв., с които да бъдат обезщетени загубите, в противоположен случай желаят оставката на отрасловия министър - Кирил Вътев.Министър Вътев съобщи, че няма причина да подава оставка, тъй като всичко, което е трябвало да бъде изплатено, е изплатено, а настояванията на протестиращите нарушават европейското законодателство.
Животновъди, зеленчукопроизводители и млекопреработватели от цялата страна скандираха " Оставка " под прозорците на Министерството на земеделието. Още през вчерашния ден обаче Министър Кирил Вътев разгласи, че настояванията им са нереални и че през днешния ден няма да е в София.

За да приказва с протестиращите слезе заместник-министърът Александър Йоцев:

" Каним представители ваши, да приказват с нас, в случай че желаят! "

Председателят на млекопреработвателите Димитър Зоров обaче сподели, че им е омръзнало от договаряния и желаят неотложно осъществяване на настояванията.

" От последните два месеца, които минаха, не е изплатена на всички украинската помощ. Вчера Десислава Танева обиди хората, като сподели, че за 91 компании няма да се преценява, а тя не знае, че зад тези 91 компании са 20 хиляди работещи. Тези 91 компании получават единствено 9 % от общия бюджет от помощта ", уточни Димитър Зоров, ръководител на млекопреработвателите.

Земеделците се усещат излъгани и предадени. Според тях меморандумът, подписан след предходните им митинги, не е изпълнен.

" Нито вносът на артикули, които ние произвеждаме като аграрни производители, е контролиран, не е контролиран вносът. Там има точка, че би трябвало да се контролира вносът. Не е контролиран. Заливат ни с нискокачествени храни от всякъде - меса, сухи млека ", посочи Бойко Синапов - ръководител на Обединени български животновъди.

Зеленчукопроизводителите от оранжериите също споделиха, че българското произвеждане понижава за сметка на вносното. Губели и служащи.

" До предишния месец работихме 100 индивида, а в този момент сме 10 ", споделя Валентина, която се занимава с оранжерийно произвеждане на домати и краставици.

" И по тази причина протестираме тука, с цел да не си загубим и ние работата ", добавя колежката ѝ Мария.

" Хората не желаят да отглеждат към този момент, те просто не могат, нямат нужните средства, по тази причина и доста хора се отхвърлят! ", счита Стефан Стефанов, производител на домати от с. Любимец.

Земеделският министър въпреки всичко отговори на обвиняванията на протестиращите, въпреки и задочно от курортния комплекс " Албена ".

" Нужен е естествен разговор, само че е нужно от двете страни да има обикновено мислене. Амбициран съм да не депозирам оставка. Всички знаем, че те действително са в тежко положение - това никой не го отхвърля, само че ние не можем да нарушим регламента, както твърди господин Зоров - да вземем образец от Полша, тъй като ще влезем в наказателна процедура ", посочи Кирил Вътев.

Министър Вътев сподели още, че всичко, което е трябвало да бъде изплатено, е изплатено. От браншовата камара за месодайното произвеждане и още две асоциации на животновъди в България излязоха с позиция, че се разграничават от днешния митинг и настояванията му.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР