Земеделци и животновъди излязоха на национален протест в центъра на

...
Земеделци и животновъди излязоха на национален протест в центъра на
Коментари Харесай

Фермери протестират в София с искания за оставка на земеделския министър и спасяване на сектора

Земеделци и животновъди излязоха на народен митинг в центъра на София, който стартира пред постройката на земеделското министерство и ще приключи пред Министерския съвет.Протестиращите упорстват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев, тъй като ги дефинира като " алчни " и не са изпълнени настояванията им за възстановяване на финансирането на сектора. Според протестиращите страната не подкрепя бранша и обрича отглеждането на животни на крах.Самият Вътев още през вчерашния ден разкри, че по време на митинга няма да бъде в София.

Напрежението обаче последователно ескалира. При протестиращите пристигна заместник-министърът на земеделието Александър Йоцев.

Поради опасения, че обстановката може да ескалира, служителите на реда прибраха Йоцев в министерството.

" Тежък крах "  
„ Браншът отива към тежък крах. Искаме хората да могат да ядат български плодове и зеленчуци и месо, и да пият българско мляко “, съобщи Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ).

По думите му шествието и митингът са законни. „ За организацията сме разговаряли с Министерство на вътрешните работи. Автобусите ще оставят хората пред земеделското министерство и ще отидат пред някогашния партиен дом. Призоваваме столичният кмет да бъде съпричастен и да дефинират място пред Министерството на земеделието да изчистят колите от синята зона, с цел да могат протестиращите да дойдат “, съобщи Зоров.

Позицията на Димитър Зоров поддържаха Бойко Синапов от Обединени български животновъди; Пенка Христова - Институт на дамите фермери; Иван Чалъков - Съюз на животновъдите в България; Мария Степанчева - Асоциация на биволовъдите в България; Велин Георгиев - Национална асоциация на оранжерийните производители.

„ Министърът на земеделието ни назова алчни. Ние не сме алчни, а работещи хора и по тази причина се обръщаме към ГЕРБ и Движение за права и свободи да поддържат нашето искане за оставка на министъра “, сподели Бойко Синапов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР