Земеделското министерство е публикувало за обществено обсъждане . Той е

...
Земеделското министерство е публикувало за обществено обсъждане . Той е
Коментари Харесай

Предвижда се подпомагане на лозаро-винарите

Земеделското министерство е разгласило за публично разискване . Той е направен съгласно въведените от Европейската комисия /ЕК/ краткотрайни изключителни ограничения за намаляване на отрицателния стопански резултат върху бранша от множеството непредвидени условия през последните 3 години . Те са свързани с усложнената икономическа обстановка, резултат от постепенно затихващите резултати на Коронавирус пандемията, войната в Украйна и последвалия инфлационен риск за стопанската система, в частност резултатът върху покупателната дарба на жителите.

Добрата годишна продукция на винено грозде през миналата година в страните от Европейския съюз /ЕС/ също е причина за актуалната обстановка , защото създаденото вино е в количества, които мъчно намират пазарна реализация към сегашния миг, а насъбраните ресурси от предходните години в допълнение затрудняват операторите в бранша, показват от министерството.

Измененията в наредбата са фокусирани към обезпечаване на изключително подкрепяне в лозаро-винарския бранш и даване на опция за превъзмогване на зародилия стопански дисбаланс .

Сред включените ограничения са – използване на мярката „ Събиране на реколтата на зелено “ през финансова 2023 година и увеличение на интензитета на подпомагането по ограниченията от програмата за действия, които са контрактувани в интервала 16 октомври – 31 декември 2022 година и чието осъществяване стартира през 2023 година

Мярката „ Събиране на реколтата на зелено “ ще бъде със период за подаване на заявките за поддръжка до 31 юли, като плануванаъа финансовата помощ е в размер на 60% от сумата на директните разноски за интервенциите по премахване на гроздовете и на загубата на доходи, произлизаща от използването на интервенцията.

Увеличението по обособените ограничения от Програмата е: за „ Преструктуриране и преработка на лозя “ – 80 на 100 от утвърдените разноски, за „ Инвестиции в предприятия “ – 60 на 100 от утвърдените разходи; за „ Популяризиране в трети страни “ – 60 на 100 от утвърдените разноски, като помощта може да бъде допълнена с 20 на 100 от утвърдените разноски държавна помощ и за „ Информиране в страните членки “ – 60 на 100 от утвърдените разноски, като помощта също може да бъде допълнена с 20 на 100 от утвърдените разноски държавна помощ.

Финансирането на ограниченията от Националната стратегия ще бъде в рамките на избрания по нея бюджет .

Проектът е оповестен за социална консултация на и на Портала за публични съвещания. Крайният период за даване на оферти от заинтригуваните лица е до 13 юли.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР