Земеделският министър Иван Иванов обяви, че очаква над 60-70% от

...
Земеделският министър Иван Иванов обяви, че очаква над 60-70% от
Коментари Харесай

Земеделският министър: Не можем да забраним вноса на македонско агнешко

Земеделският министър Иван Иванов разгласи, че чака над 60-70% от агнешкото на трапезата за Великден и Гергьовден у нас да е от български генезис. Но отсече изрично, че вносът на македонско месо не може да се реализира, макар недоволството на сектора в България.

По мотив високите цени на агнешкото, той разяснява пред " Марица ":

" В резултат на нарасналите запаси и нарасналите разноски за изхранване на животните, обикновено е да се вдигне цената на агнешкото месо. В момента страната поставя оптимално изпитание да компенсира тези разноски, особено за животните, които са под селекционен надзор.

Покриваме на 100% разноските по софтуерна карта, които сме създали като разбор и калкулации. В размер на 38 лева на глава животно ще бъде дотацията по така наречен коронавирус мярка, като задачата ни е да поддържаме и равнището на фермите с нужните средства, които страната обезпечава, и надлежно да осигурим естествена цена на пазара ".

И увери, че БАБХ стяга контрола върху вносното месо, с цел да не се допусне разгръщането на нелоялна конкуренция на пазара.

На въпрос за забавянето на средствата за земеделците по другите стратегии, Иванов изяснява:

" Съвсем неотдавна Европейската комисия нотифицира така наречен коронавирус помощ в размер на 143,5 млн. лева От тях 111 500 000 лева са обезпечени със Закона за държавния бюджет 2022 година и 32 000 000 лева спомагателен запас, който ще бъде обезпечен с разпореждане на Министерския съвет ".

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР