Земеделските производители ще бъдат компенсирани за високите цени на тока

...
Земеделските производители ще бъдат компенсирани за високите цени на тока
Коментари Харесай

Иванов: Производството на зеленчуци е с най-големи загуби заради скъпия ток

" Земеделските производители ще бъдат обезщетени за високите цени на тока по няколко механизма - плащания de minimis и нотифицирана държавна помощ от бюджета. Ние сме създали планове за оранжерийното и зеленчукопроизводството, в този момент сме на стадий договаряния с Министерство на финансите, съответната сума ще стане ясна по-късно. Борим се за 150 милиона по нотифицирана помощ от по този начин наречените Коронавирус ограничения, само че още се договаря. Това съобщи министърът на  пред Нова телевизия.

По думите му се очаква бюджетът да бъде импортиран за разглеждане в Народното събрание другата седмица. 

Иванов акцентира, че зеленчукопроизводството търпи най-сериозни загуби от високите цени на газа и тока, особено оранжерийните производители. 900 хектара са заети с оранжерийни насаждения у нас, от тях 300 се отопляват, 200 хектара от тях са на газ. Голяма част няма да могат да произведат продукция, а там са заети доста хора, може да се стигне до освобождение на работна ръка, сподели министърът.

" Ще упорствам за 9% Данък добавена стойност на стоките от дребната потребителска кошница, това е част от нашата стратегия, само че решението ще се вземе в съдружен формат. Крайната дума има Народното събрание ", съобщи още той.

Иванов уточни, че се организират доста срещи с браншовете и с вериги магазини, като цел е да се разшири размерът на българските артикули във веригите.

Според него на този стадий сериозни язовири в страната няма, но с новото управление ще се направи справедлив разбор, тъй като не можело да се разчита на заварените данните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР