Земеделските министри от ЕС ще посетят емблематични стопанства в Пловдивско

...
Земеделските министри от ЕС ще посетят емблематични стопанства в Пловдивско
Коментари Харесай

Порожанов води агро министри от ЕС в Пловдив

Земеделските министри от Европейски Съюз ще посетят емблематични стопанства в Пловдивско и Пазарджишко. Визитата ще е в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това обяви  в гр. Съединение министърът на земеделието Румен Порожанов. Той посети фамилното стопанство на Марин Илиев, с цел да види как работи системата за надзор на горивата. Преди това бе обходил персонално маршрутите и фермите, в които ще води чуждестанната делегация, с цел да се увери, че всичко е наред. Посещението в област Пазарджик ще е в оранжерия за биологично произвеждане на зеленчуци. Обектът в Пловдивско е смесен - съвременна винарна с лозов масив  и животновъдно стопанство.

Министърът увери представители на зърно и оризопроизводителите от Съединение, че поетите към тях задължения,  да не бъдат третирани като търговци, ще бъдат изпълнени. Подчерта, че който си разреши да направи нарушаване във връзка с горивата, ще търпи съществени наказания. Те ще бъдат заложени в Закона за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, който се чака да бъде признат след ваканцията на депутатите. 
Порожанов разяснява, че чака до дни да станат ясни резултатите от инспекциите за двойните стандарти на храните у нас и Европа. Предполага, че ще се потвърдят първичните изследвания, които демонстрираха фрапантни разлики в цените, в етикетите и органолептичните индикатори на 20 % от продуктите.

Относно плана на Закон за предварителна защита от естествени бедствия и неподходящи климатични събития в земеделието, министър Порожанов сподели, че се разисква идеята част от вноските на застрахователите да влязат в бъдещето дружество за битка с градушките.Отделно всички аграрни стопани, които са получавали подкрепяне по схемата за единно заплащане на повърхност през миналата стопанска година, ще би трябвало да заплащат наложителна вноска от 50 стотинки на декар за битка с градушките и другите естествени бедствия. Парите ще се събират в общ фонд, където вноски ще вършат също държавният бюджет и някои застрахователни сдружения. Целта е годишно да се събират 30-31 млн. лева запас за отбрана на земеделието от естествените стихии.

Подробности от визитата на министър Румен Порожанов в Съединение в агро приложението на 17 април.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР