Ако си купите месо директно от производител в Турция за

...
Ако си купите месо директно от производител в Турция за
Коментари Харесай

Преди да купите яйца за Великден проверете цифрите и буквите на опаковката

Ако си купите месо непосредствено от производител в Турция за празниците и си го придвижите до България за персонално прилагане, няма по какъв начин да има държавна гаранция, че то е безвредно. Това сподели Бистра Иванова, шеф отдел “Контрол на храните и граничен надзор ", регионална дирекция на Българската организация по сигурност на храните в София, в  “Денят на Фокус " на Радио " Фокус ".

 Под 20 кг закупено месо като количество в тези случаи не се приема като комерсиална договорка и не предстои на инспекция, разясни Иванова.

“В другите случаи контролът на месото с генезис от трети страни стартира на границата. То обгръща 3 типа инспекция и проби от месото - няма пратка на пазара ни, която да не е предходна през тази процедура ", разясни Иванова.

“Ако месото е закупено от частни лица от Турция и си го пренесем в багажника на автомобила за персонална консумация, няма по какъв начин БАБХ да подсигурявам за качеството му.Когато такова месо отиде обаче в комерсиална мрежа,вместо на масата у дома, в случай че сътрудниците го открият в магазина без нужната документи, го насочват за заличаване. Така се прекъсва противозаконната търговия. Месото би трябвало да носи щемпел - гаранция, че при месодобива е осъществен обзор в наличието на ветеринарен надзор. Този щемпел е здравна гаранция ", обясниха от БАБХ.

На мястото на излагане за търговия би трябвало да е посочена страна на генезис на месото. Ако месото е било размразено и се предлага като охладено, би трябвало да е категорично написана датата на размразяването му, добави Иванова.

“От 8 април досега са конфискувани 17 проби яйца, на които е осъществен лабораторен разбор. От тях няма нито една партида с отклонения, тъй че те са изцяло безвредни ", успокои потребителите събеседникът.

Върху кората или самите яйца се слага щемпел с код - първо цифра, която значи какъв тип развъждане е приложено. 0 значи биологично, 1 - свободно, 2-подово развъждане, 3-клетъчно, сподели още Иванова.

Следват 2 латински букви за страната на генезис.

Има 5-цифрен код, който указва региона на генезис и регистрационния номер на производителя.

Инспекторите на БАБХ сега ревизират всички магазини, хранилища и магазини за публично хранене в засилен порядък поради идните празници. Това са обичайни инспекции във връзка Великден. Сега акцентът е върху присъстващите на трапезата храни - боите за яйца, яйцата, козунаците и агнешкото.

Получени са сигнали за продажба на козунаци без етикет, от време на време и онлайн. БАБХ поддържа указател за всички търговци от разстояние - всеки може да направи информация,преди да си купи артикул онлайн, дали

платформата е записана и надлежно следена. Списъкът е на уеб страницата на Агенцията, предизвести Иванова.

0700 122 99 е националният парещ телефон на Българска организация по сигурност на храните. Там се подават сигнали за нередности от цялата страна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР