Земеделската земя поскъпна с близо 50% за последните пет години,

...
Земеделската земя поскъпна с близо 50% за последните пет години,
Коментари Харесай

НСИ огласи голямо поскъпване на земеделските земи

Земеделската земя нарастна с близо 50% за последните пет години, демонстрират данни на Националния статистически институт. През 2014 година междинната цена на декар ниви е била 708 лева, а за предходната година е 1053 лева за декар, написа

Най-голямо е повишаването на нивите в Югозападния регион на страната - с над 147% за пет години. Средната цена на подписаните покупко-продажби в региона нараства за интервала от 331 лева на 818 лева за декар.

Причината за това е, че земеделската земя там дълги години беше в пъти по-евтина в сравнение с в другите елементи на страната. През предходната година обаче подписаните покупко-продажби са били на четири пъти по-висока цена по отношение на 2018 година

В резултат нивите от Югозапада даже са изпреварили по цени земеделската земя от Южния централен регион.

На второ място по повишаване за последните пет години е Югоизточният регион, където покачването на цените е със 72% - от 501 лева на 861 лева за дка. Най-малко е повишаването на нивите в Северозападния и Северния централен регион - с към 38%.

Най-скъпи остават нивите в Североизточния регион на страната. За последните пет години цената им е повишена с над 50%, или с близо 500 лева за дка, като през предходната година подписаните покупко-продажби са били приблизително за 1462 лева за дка.

Средната цена на покупко-продажбите с ниви в България през 2019 година доближава 1053 лева за един декар, което е със 7,4% повече спрямо 2018 година, оповестиха от Национален статистически институт.

Любопитно е, че междинната цена на покупко-продажбите сред физически и юридически лица е 1027 лева за декар, а при покупко-продажби сред юридически лица е доста по-голяма - 1122 лева

Това може би се дължи на обстоятелството, че компании продават между тях по-големи имоти, които са по-удобни за обработка и по тази причина цената им е по-висока.

Средната цена на покупко-продажбите с непрекъснато затревени площи (естествени и изкуствени ливади, мери и пасища) през 2019 година е 300 лева за декар, като нараства с 37,6% по отношение на миналата година.

За последните пет години ливадите и пасищата са поскъпнали с 22%. През 2018 година е имало лек спад в цените им преди още веднъж съществено да нарастнат през предходната година.

Само в границите на предходната година цената на най-скъпите ниви в Североизточния регион е повишена с 7,7%. Но земеделските земи в Северозападния регион са поскъпнали повече - с 9,4% до 967 лева за дка.

Най-малко през предходната година е покачването на цените в Северния централен и в Южния централен регион - единствено с 3,6%.

През 2019 година междинната цена за наем/аренда на един декар ниви доближава 49 лева, което е с 2% по-малко по отношение на 2018 година Средната цената за наем/аренда на един декар непрекъснато затревени площи е 23 лева, и е с 43,8% по-висока по отношение на миналата година.

През 2019 година най-висока е междинната цена за наем/аренда на един декар ниви в Североизточния регион - 69 лева Цената, платена за наем/аренда на един декар ниви в Северния централен регион, е 60 лева, а в Северозападния - 50 лева

И в двата региона има нарастване на цената на рентата по отношение на миналата година - надлежно с 1,7% и 4,2%.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР