Земеделието бе една от темите в речта на председателката на

...
Земеделието бе една от темите в речта на председателката на
Коментари Харесай

След речта на Фон дер Лайен: Идва ли край за устойчивата стратегия в земеделието?

Земеделието бе една от тематиките в речта на председателката на Европейска комисия тази година. От думите й стана ясно, че Брюксел е подготвен да направи пауза, откакто в продължение на няколко години законотворците товариха бранша с редица нови правила за резистентност. Това евентуално значи, че Брюксел е свил упоритостите си за бъдещето на тактиката " От фермата до трапезата ".
В обширната (последна в този състав на комисията) имаше за всекиго по нещо. Силно усещане обаче направи реверансът към селскостопанските производители в съюза. След рецензиите предходната година от фермери и земеделци, че са били подценени в обръщението й, в този момент Урсула фон дер Лайен категорично им благодари, като изрази благодарност за това, че " ни обезпечават храна ден след ден ". Но това напълно не беше най-важният миг в думите на председателката на Европейска комисия, с които тя зададе посоката на бъдещото развиване на бранша.

В рамките на няколко минути тя разви концепцията за " стратегически разговор ", който съгласно нейната визия би трябвало да помогне за превъзмогване на поляризацията в бранша. А посланието за идващите месеци бе ясно: " дано създадем крачка обратно от правенето на политика и вместо това просто да приказваме ".

Анализатори видяха, че главният документ за зеления преход в земеделието - тактиката " От фермата до трапезата ", даже не бе упоменат от Фон дер Лайен. А това не вещае амбициозно бъдеще за нея. Скрити и очевидни послания Преди години Европейска комисия създаде извънредно амбициозни проекти за намаляването на излъчванията и в селското стопанство и слагането му на ускорения път към резистентност - като част от Зелената договорка. В Уморени от интензивното налагане на нови и нови екоправила, фермери и страни започнаха да се съпротивляват на някои нови ограничения в Европейски Съюз: едните поради терзания за понижение на приходите и нарастване на отговорностите за бранша, другите - от евентуални митинги в бранша и преливането им в политическо неодобрение и последствия. Войната в Украйна също внесе доста сериозен ужас в земеделието на Европа.
Реклама
Сега в Брюксел си дават сметка за всичко това. Сигналите в последно време са, че за сметка на подсилване на стопанската система на блока.

Изглежда, това ще важи и в земеделския бранш. Урсула фон дер Лайен акцентира нуждата от запазване на природата на Европа, само че добави, че тези дейности би трябвало да се случват в сходство с обезпечаването на продоволствената сигурност, която остава " съществена задача ". " Аз съм и оставам уверена, че селското стопанство и отбраната на природата могат да вървят ръка за ръка. Имаме потребност и от двете ", сподели тя.

Така бе даден явен знак, че темпът на зелената промяна в бранша ще бъде занимателен, с цел да отговори на потребностите на производителите. Председателката на изпълнителния орган на Европейски Съюз означи и провокациите, пред които са изправени фермерите, изброявайки нашествието на Русия в Украйна и изменението на климата дружно с " новите отговорности " като " възходящо влияние върху работата и приходите на фермерите ".

Този ход беше приветстван - и от асоциациите на фермерите в Европейски Съюз, и от нейната лична политическа партия - дясноцентристката ЕНП, която поведе война против Зелената договорка в името на продоволствената сигурност в опит да ухажва гласоподаватели в селските региони на Европейски Съюз преди европейските избори през 2024 година
Реклама
Но в този момент всички се чудят какво тъкмо ще се случи с високите екологични цели на Европейски Съюз в селското стопанство. Какво липсваше в речта Някои видяха (и осъдиха) обстоятелството, че основни политики за резистентност в бранша - като Закона за устойчивите хранителни системи и преразглеждането на законодателството за хуманно отношение към животните, явно липсваха в думите на председателката на Европейска комисия.

Хуманното отношение към животните е значима тематика освен за заинтригуваните страни, само че и за жителите - тя е и измежду целите на някои от българските евродепутати. Много от тях чакаха тези два основни детайла на тактиката " От фермата до трапезата " да бъдат показани и надлежно осъществени в този мандат на Европейска комисия. Но вероятността това да се случи наподобява все по-малка. Дъъъъългият път от фермата до трапезата Стратегията " От фермата до трапезата " е първата в Европейски Съюз, която сплотява всички детайли на хранителната верига - селскостопански, екологични, хранителни - в опит да се сътвори изчерпателен зелен метод в хранителната система. Това е и разликата сред нея и Общата селскостопанска политика, която е постоянно е била мощно секторна земеделска политика.
Накратко " От фермата до трапезата " планува понижаване с 50% на риска и използването на химически пестициди и потреблението на по-опасни пестициди, редуциране на половина в период до 2030 година на продажбите на антимикробни средства, предопределени за селскостопанските животни и за потребление в аквакултурите, понижаване на с най-малко 20%, минимум 25% от земеделската земя да се обработва по метода на и да се усили доста, както и най-малко 10% от земеделската земя да е с непроизводствени характерности.
Макар амбициозни, тези цели са научно обосновани - поради климатичните промени, дезертификацията (70% от почвите в Европейски Съюз са в незадоволително състояние), фрапантния спад на европейското биоразнообразие и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР