Зелевите сарми са толкова древно ястие, че е трудно да се

...
Зелевите сарми са
толкова древно ястие, че е трудно да се
Коментари Харесай

Приготвяне на зелеви сарми по румънски: Класическа рецепта

Зелевите сарми са толкова антично ядене, че е мъчно да се дефинира на коя тъкмо кухня принадлежат. Китайците упорстват, че зелевите рулца са произлезли от техните рулца с месо. Гърците настояват, че са яли свинско месо в зелеви листа доста преди нашата епоха. В Русия считат, че в действителност пълнените зелеви листа са тяхно ядене и справедливо ги обожават.

Твърди се, че през XVIII век е имало мода да се подражава на французите и са се ядяли пържени гълъби. Въпреки това, този деликатес бил наличен единствено за богатите, следователно изобретателните, само че небогати хора намерили сурогат: те увивали месо и ориз в листа от зеле и ги запичали. Резултатът с течение на времето се трансформирал в традиционно ядене.

Въпреки че зелевите сарми са обичани от хората в доста страни, те се подготвят по различен начин на всички места. И през днешния ден ще ви представим румънския им вид.

Приготвяне на сарми

Румънските зелеви сарми са по-сочни и, ни се коства, че са 3 пъти по-вкусни от обичайна им рецепта. Освен това те могат да бъдат направени от свинско, телешко или пуешко месо. Местните гастрономи смесват няколко типа месо. Някои хора употребяват даже кисело зеле за приготвянето им… и бекон. Предлагаме ви да вземем свинско или говеждо месо за готвене, тъй като с другите типове месо ястието не става толкоз сочно.

Съставки:

1 свежо зеле250 грама свинска или телешка кайма100 грама ориз1 морков1 лук0,5 чаша водасол и черен пипер на усет

За заливката:

2 супени лъжици заквасена сметана100 грама кашкавал2 домата4 средни скилидки чесън1 връзка копър или магданоз

Приготвяне:

1) За да отделите листата, поставете зелето в микровълновата фурна за 7-10 минути. След това изплакнете със студена вода и разделете листата.

2) Сварете ориза до полуготовност.

3) Нарежете лука на дребни късчета, настържете моркова и изпържете всичко в тенджера.

4) Запържете ориза и прибавете каймата. Подправете със сол и черен пипер.

5) Сега завийте плънката в зелевите листа и сложете сармите в леко намазнена тава.

6) Долейте с вода, покрийте с фолио и поставете в авансово загрята до 200 градуса фурна в продължение на 25 минути.

7) Сега е моментът да извършите “заливката ”. Нарежете на ситно доматите, настържете кашкавала, нарежете останалите зеленчуци и минете няколко скилидки чесън през преса. Разбъркайте добре.

8) Добавете заквасена сметана, черен пипер, сол и разбъркайте още веднъж.

9) Равномерно покрийте повърхността със заливката и още веднъж изпратете във фурната. След 15 минути сармите ще бъдат подготвени. Приятен вкус!

Приготвянето на зелеви сарми с месо е същинско изкуство. И с цел да съумеете, би трябвало да вземете предвид някои от тънкостите за приготвянето на зелевите листа, на които често не се обръща нужното внимание:

Ако попарвате зелето, първо отрежете дръжката, а по-късно листата – когато са готви, те сами ще се разделят.За богат усет би трябвало да посолите освен каймата, само че и самото зеле.По-големите зелеви листа би трябвало да се нарежат на по-малки части – по този начин сармите ще са по-меки.

Вижте още: Вдъхнете нов живот на картофеното пюре: Кнедли с кайма

Зелевите сарми по тази рецепта стават доста вкусни и за малко време. Запазете тази рецепта. А също по този начин я споделете с приятелите си в обществените мрежи – дано всички да се научат по какъв начин да подготвят това вкусно ядене!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР