Зелето свършва преди да е стигнало щандовете. Търсенето на къдравия

...
Зелето свършва преди да е стигнало щандовете. Търсенето на къдравия
Коментари Харесай

Истинска истерия: Любителите на киселото зеле са разтърсени от тази новина

Зелето свършва преди да е стигнало щандовете. Търсенето на къдравия и нежен зарзават е на път да се трансформира в същинска нервност. Наред със зелето изчезват бързо и бидоните с канела, които служат за преточване на свещената за българина зимнина,

Това откри инспекция на “Телеграф “ на пазарите, търговски вериги и дребни зарзаватчийници в столицата. Търсене има и на подготвени туршии, само че тази година по-голяма част от хората избират да си създадат сами зимнината.

Затова бидони, пластмасови буркани, духалки за соления сок свършват съвсем по едно и също време със зеленчука.

Не мога да смогна с доставките, преди малко ми докараха декларираното количество, а останаха единствено няколко зелки, описа Йорданов, шеф на бутиков зеленчуков магазин, покрай бул. „ Гоце Делчев “. Всеки ден имам клиенти, които си поръчват чували от по 40-50 кг, добави той.

Търсенето на зелето в действителност е на път да се трансформира в нервност, тъй като хората са чули, че млечнокиселите бактерии при ферментацията ускоряват имунитета и оказват помощ против COVID-19, изясни шефът.

Той продава единствено българско зеле вид Балкан от 1 лева за кг, 90 ст. в чувал. Снабдява се от борсата в кв.„ Дружба “ в София.

Голяма българска комерсиална верига в същия регион пък в четвъртък се наложи два пъти да зарежда със зеле. Но свършило ли е към този момент?, откровено учудена попита една от дамите на касите към 10 ч. преди обяд.

Сутринта беше заредено, добави тя. Може би, тъй като и предходната седмица имахме промоция и се оферираше за 39 ст. на кг, позволи касиерката. Колегата й, който дава отговор за рафтовете с плодове и зеленчуци изясни, че следобяд се чака нова доставка, поради огромното търсене.

Българинът демонстрира безспорен инстикт за оцеляване. Шапка смъквам на цялата нация за това, разяснява обстановката със зелето Красимир Кумчев, който е от най-големите производители на зеленчуци в страната.

В момента зелето не е скъпо и хората, които са на ръба на оцеляването, си вършат сметка, че с по-малко пари ще могат да си създадат зимнина, която ще ги храни. От друга страна, най-хубавото е, че с цел да се запазят и защитят от заболяването се връщат към традициите в храните, с помощта на които сме оживели епохи, добави той.

Той изясни, че всеки ден изкарват по към 20 тона зеле на пазара. Наистина тази година има нараснало търсене на зелето, може би с към 20-25% спрямо предходни интервали.

Той добави, че зарежда съвсем всички търговски вериги. Зеле има, ние с изключение на нашето произвеждане изкупуваме зеле на 30 ст. за кг на дребни зеленчукопроизводители от региона и го продаваме на веригите.

Така ги спасяваме от непотребни разправии с доставки, превоз и количества, те пък съблюдават нашите условия за качество на произвеждане, изясни земеделецът.

Кумчев продава надлежно къдравия зарзават на веригите за 40 ст. за кг, като в тази цена са включени транспортни и други разноски, както и дребна облага.

Той добави, че към този момент зеле на българските ниви има и се чака да се покрие търсенето до края на ноември, когато в действителност завършва и сезона му.

Навсякъде по пазарите, дребните магазини и комерсиалните вериги сега зелето е единствено българско. Най-търсени и малко по-скъпи са сортовете Кьосе и Балкан, които могат да стигнат до 1 лева за кг, а на едро в чувал по 90 ст. килото.

Същите са цените и на считания за най-евтин Женски пазар, където зеле Кьосе върви по 80 ст. за кг. То е по-скъпо, тъй като е нежно и къдраво, най-подходящо за туршия, изясни Красимир Кумчев, съгласно който Кьосе върви по 50 -60 ст. за кг на едро.

Това потвърдиха и самите производители. Хората единствено това търсят и няма да погледнат различен вид зеле. Твърдото холандско изобщо не става за кисело, то устоя години без да мръдне, сподели и Красимир Кумчев.

На Женския пазар и на пазара „ Иван Вазов “ в съседство със зеленчуците се продават и бидоните, в разнообразни размери, с канели и без канели.

Съдовете свършват съвсем по едно и също време с търсения за туршия зеленчук. В железарски магазин в кв. „ Стрелбище “ пък обясниха, че са им останали единствено няколко бидона, само че има хора, които си купуват кофи с похлупак за задачата, тъй като са по пет-шест лв. и са по-лесни за обслужване.

Да, има взрив на всичко с правенето на домашни сурови туршии тази година, удостовери дамата, която продава. Цените на бидоните варират от 20 до 40 лева като на Женския пазар по предписание са най-евтини, а на „ Иван Вазов “ товарят цената с към 10-20 % от горната страна, поради по-заможните жители на региона.

След зелето най-търсените изненадващо са моркови, хрян, алено цвекло, пащърнак, броколи. Пащърнакът се търси доста за детски пюрета, телешко варено, хрянът с изключение на за туршии също и като настъргана с лимон и олио фалшификация, която е ефикасна и против грипове и КОВИД 19. Хората всеобщо търсят и моркови, само че бързо свършиха, изясни Стоян, биопроизводител.

Преглед на пазарите откри, че тези зеленчуци и кореноплодни са главно български. Цените на моркови, карфиол и пащърнак са малко по-ниски от предходната година. Те са главно от Сандански и Пловдив.

Морковите са сред 99 ст. в „ Стрелбище “ и 1,20 лева на Женски пазар, хрянът е към 1 лева, аленото цвекло по 1,60 лева Освен сурови зеленчуци се търси и подготвена туршия. Очаква се като застуди, цените да се повишат, което е обикновено всяка година. В момента към момента има розов български домат от вида Ръгби, червен гръцки, български пипер, вносен червен гръцки.

Най-много търсят биоморкови

В момента най-търсеният кореноплод е биоморковът, само че няма, описа пред „ Телеграф “ Стоян Симеонов, производител на биозеленчуци в региона на столицата, който има един от първите щандове на пазара пред МЗХГ в сряда.

Всички кореноплоди, които отглежда, са на цена от 4,20 лева за кг. Просто, тъй като грижите по тях са идентични, изясни биоградинарят. Той предлага големи глави алено цвекло, целина с глава и листа, праз за 3,20 лева Биозелето за туршия продава на 2,20 лева за кг, а единично 2,50 лева за кг.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР