Зеленото е новото червено в Китай. Централната банка на страната

...
Зеленото е новото червено в Китай. Централната банка на страната
Коментари Харесай

Китай ще финансира с преференции проекти за зелена енергия

Зеленото е новото алено в Китай. Централната банка на страната показа нова стратегия за кредитиране, която съгласно оценка на специалисти може да докара до близо 1 трлн. $ годишни вложения в планове, свързани с чиста сила. Това е по-смела политика от западните страни, а също и съобразителен метод за справяне с алтернативата на стагфлацията - закъснение на стопанската система и по-висока инфлация, оповестява Reuters.

Китайската национална банка (КНБ) утвърди проекта, съгласно който ще отпуска до 60% от цената на заеми, които са свързани със зелената сила. Лихвата ще бъде 1.75%, което е доста по-ниско от междинната за страната - 2.2%. Освен това фирмите, които желаят да употребяват устойчиви горива, да влагат в подобряването на енергийната успеваемост или в нововъведения в бранша, ще получат предпочитано обслужване от банките.

Изчисленията на консултантската компания Huatai Securities демонстрират, че проектът може да докара до повишаване на брутния вътрешен артикул (БВП) с 2 прочие пункта на годишна база. От компанията също по този начин плануват, че вложенията в зелени планове могат да доближат към 6 трлн. юана годишно.

Това е втора сходна стратегия, която КНБ подхваща в последните 10 години. През 2014 година тя стартира финансиране на локални общини, които да разпределят парите сред разнообразни " небогати квартали " в дребни градове. Програмата докара до ненадейно повдигане на цените на недвижими парцели, само че и повишение на стандарта на живот. Този път централната банка подхваща различен метод, като парите ще бъдат давани на локалните финансови институции при утвърждението на претендент за заем. Освен това ще се изисква информацията на банките за тези заеми да бъде обществена, а заемът - гарантиран.
Реклама
Китай, който е най-големият индустриален замърсител, си е сложил за цел да доближи чисти нулеви излъчвания до 2060 година, само че преди този момент до 2030 година те ще нарастват. Растежът на китайската стопанска система се забави тази година поради огромното покачване на енергийните цени. В резултат на енергийните провокации и рестриктивните мерки в доставките характерностите на " стагфлацията " станаха по-очевидни и биха лимитирали опциите за краткосрочна политика, считат анализаторите на американската банка Citi. Производствената инфлация доближи най-високото равнище от 26 години, като това е повода активността на предприятията да спадне за втори следващ месец през октомври. Няколкото регулаторни промени, които държавното управление наложи в разнообразни браншове, измежду които софтуерният и просветителният, също имат своето отражение върху стопанската система. Много огромна роля изиграха и проблемите на строителния бизнесмен Evergrande.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР