Зеленчуците неоспоримо са една от най-полезните храни. Тяхното разнообразие включва

...
Зеленчуците неоспоримо са една от най-полезните храни. Тяхното разнообразие включва
Коментари Харесай

Зеленчуци, които е добре да ограничите

Зеленчуците неоспоримо са една от най-полезните храни. Тяхното многообразие включва извънредно необятен набор от хранителни субстанции, минерали, витамини, растителни протеини, антиоксиданти, които в цялост носят голям брой изгоди за здравето на организма. Някои зеленчуци обаче съдържат и субстанции, които в огромни количества биха могли да застрашат здравето и да провокират разнообразни признаци. Ето ги и тях.

Лук

Лукът е апетитен, апетитен и макар лютия си усет е обичан на доста хора. Важна част е от голям брой предписания, защото без него ястията просто няма да са същите. Лукът съдържа в действителност редица потребни хранителни субстанции, които са незаменими. Но въпреки това той съдържа фруктан – въглехидрат, добре прочут като извършител на леки до тежки стомашно-чревни разстройства, болежка и даже язва.

Лукът, наред с останалите зеленчуци от неговото семейство, съдържащи алицин, друга дейна съставна част в него, затрудняват тялото в абсорбирането му, което може да понижи фрапантно наличието на вода в червата. В резултат се получават дискомфорт, болежка, отичане, неприятен аромат, предаван от тялото.

За страдащите от стомашен рефлукс потреблението на лук може да провокира връщане на киселини в хранопровода, болежка и парене. Но все пак не е належащо да се отказвате от лука, тъй като въпреки всичко е потребен. Важно е да не злоупотребявате с количеството му.

Картофи

Трудно е да си представим по какъв начин може да се заобикалят картофите, които са обичаната храна на милиони хора по света. Те са вкусни без значение по какъв начин са приготвени. В тях обаче се съдържат огромни количества нишесте, както и високо наличие на бързо усвоими въглехидрати. Те провокират внезапен скок в равнищата на кръвната захар и инсулина, последван от внезапен спад. Тези съмнения са причина за отключване на диабет.

Консервирани домати

Доматите от консерва са постоянно използван артикул за редица ястия, сосове, супи, яхнии. Те са комфортен и бърз вид в кухнята, само че носят и своите опасности. По своята природа доматите в действителност са плодове. В тях се съдържат доста въглехидрати, които покачват кръвната захар. Доматите въпреки всичко са извънредно богати на антиоксиданти и витамини, борещи се с раковите кафези в тялото и потискащи възпаленията. Важно е да се внимава с количеството им, с цел да не се нарушава потребният резултат от тях.

Патладжан

Патладжаните са вкусни и засищащи. В тях обаче има много ниско количество растителни протеини за сметка на въглехидратите, което усилва калориите и захарите при консумация. Освен това те съдържат съединението соланин, което е алкалоидна отрова. Патладжанът се нуждае от нея, с цел да се защищава от вредители. Това вещество придава горчивия усет на зеленчука. В огромни дози може да провокира стомашно-чревни разстройства, болки, камъни в бъбреците.

Царевица

Царевицата е един от най-богатите на въглехидрати зарзават. Тя може да се съпостави с парче къс или бургер. Въпреки това тя има и своите потребни субстанции като лутеин, зеаксантин – фитохимикали, подпомагащи зрението. Съдържа още желязо, калий и витамини от група В. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР