Зеленчукопроизводители и зърнопроизводители от бургаското село Димчево ще търсят обезщетения

...
Зеленчукопроизводители и зърнопроизводители от бургаското село Димчево ще търсят обезщетения
Коментари Харесай

Жители на бургаското село Димчево: Реколтата ни е унищожена


Зеленчукопроизводители и зърнопроизводители от бургаското село Димчево ще търсят компенсации поради унищожени посеви от наводнения, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.

„ Намираме се в село Димчево, землището на село Димчево, община Бургас. Днес е 14 март 2018 година. От предходната година землището беше наводнено и продължава цяла зима. Това наводняване се получи за четвърти път тази година от снеготопенето, от многото дъждове, от неприятните отводнителни канали, които от многото вода са затлачени. И скатната вода, която към този момент няма къде да отива, от нарасналото равнище на язовир Мандра, което се поддържа високо. Трябва да кажат експертите, само че ние сме най-потърпевшите, защото нашата годишна продукция е унищожена. Предвид есенниците от предходната година, а в този момент не можем да влезем да обработим и пролетниците. Под въпрос е дали изобщо ще можем да засеем нещо тази година на пролет. Или за нас се обрисува една доста тежка, нулева година, в която ние поносим стотици хиляди загуби ”, добави зърнопроизводителят Димитринка Маджарова, която сподели, че 80% от близо 3 хиляди декара засята пшеница и ечемик е изцяло унищожена. Заради количеството вода в равнищата, е невероятно да се засее нещо и от пролетните култури.

„ Аз преди два дни бях в кабинета на господин регионалния шеф, дружно с шефа на „ Напоителни системи ”- Бургас, уведомихме го за положението на Димчево, че към този момент стартира да става бедствено ситуацията в землището, а това е от 2010 година. Повторено три-четири пъти с огромни наводнения, единствено тази година и поискахме краткотрайни и решителни ограничения за отводняване на цялото землище ”, сподели още Димитринка Маджарова.

Тази заран инспекция са създали екипи от „ Напоителни системи ”, от басейнова дирекция, от районните служби по земеделие.

Екип на БГНЕС завари началника на „ Напоителни системи ” Бургас Диян Петров на място в село Димчево, който не бе оторизиран да разяснява ситуацията, само че акцентира, че е осведомен с наводнените ниви на десетки зеленчуко и зърнопроизводители. Петков сподели, че помпената станция работи непрекъснато, просто количеството вода в землището е доста.

От Областната администрация признават, че средства за закупуване на тежка техника за разчистване на речните корита няма, по тази причина през последните три години за разчистване на речни дерета и канали се употребяват основно пандизчии. Областният шеф Вълчо Чолаков, обаче, ще търси метод за почистване на отводнителни канали и изработка на нови такива.

„ Действително „ Напоителни системи ” с техните помпи не съумяват да изчерпят цялата вода. Но по-добрия случай като предварителна защита е в случай че удълбочим и почистим деретата, самите дерета и отводнителни канали. Тъй като не разполагаме с тежка машинизация и други, сме се насочили към една техника на пожарната ”, разяснява регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков.

Регионалната работа по земеделие отхвърли коментар за вредите. Очаква се обаче констативните протоколи от проверяващите на място екипи в землището на село Димчево, да бъдат предадени към отрасловото министерство. Потърпевшите, които не са застраховали земите си, защото на процедура няма посеви, които да бъдат застраховани, се надяват на компенсации от страната. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР