Здравословното хранене има своята ответна крайност – емоционалното хранене. Когато

...
Здравословното хранене има своята ответна крайност – емоционалното хранене. Когато
Коментари Харесай

5 ефективни начини за справяне с емоционалното хранене

Здравословното хранене има своята ответна прекаленост – прочувственото хранене. Когато сме прочувствени се храним с всичко, което надали в миналото ще намерим в книгите по диетология, нали?

Е, все пак, когато сме самотни, разочаровани, уплашени, прочувствени, тъжни или имаме прочувствен проблем – постоянно намираме отдушник в храната. Тя е постоянно разполагаем – сладка, тиха, приемаща, подготвена.

Емоционалното хранене е нещо, което се случва на всеки от нас. Да, даже и на тези, които се пробват да се хранят „ здравословно “.

Няма проблем в случай че се отдаваме на страстите си понякога. Важното е да осъзнаваме аргументите, които стоят зад прочувственото хранене. Ако нещо в живота ни не е наред, да се погрижим за него, вместо да го отхвърляме и потулваме под големи купища храна. Защото заслужаваме наслаждение от живота, а храната е единствено дребна част от него!

Как да стартираме да направляваме прочувственото хранене (а не то нас!), с цел да имаме по-балансирана връзка с храната и със себе си? Предлагаме ви няколко ефикасни способи да се оправим освен с прочувственото хранене, само че най-много с прочувственото ни положение, което в множеството случаи ни кара да се храним повече в сравнение с имаме потребност.

Мислете за това по какъв начин да намалите напрежението, а не по какъв начин да се нахраните

Когато се намираме под огромно количество стрес това затруднява освен храносмилането ни, само че пътя на нервните импулси, които алармират на мозъка ни, че стомахът ни е цялостен. Това води до рисково преяждане, тъй като сме изгубили чувство за това по кое време е време да спрем.

Какво можем да създадем? Изпийте един зелен чай преди да започнете да се храните. Зеленият чай съдържа аминокиселината L-theanine, която работи релаксиращо върху нервната система и усилва равнищата на допамин или хормона на щастието.

Осигурете си първокласен сън, с цел да се радвате на страсти в баланс

Безсънните нощи водят до увеличение на апетита, вълчи глас и пристъпи на прочувствено хранене. Това значително се дължи на увеличените равнища стрес и обстоятелството, че тялото и нервната ни система не са могли да се възстановя качествено през нощта.

Какво да създадем? Опитайте да изградите по-здравословни и уравновесени привички за сън и отмора. Лягайте преди среднощ и ставайте едновременно сутринта. Задължително, най-малко един час преди лягане избягвайте електронните устройства и телефона си. Това ще ви помогне да се отпуснете и да заспите качествено.

Mindfulness: развийте своята осъзнатост за тялото си

Медитацията е ефикасна тактика за освобождение от отрицателните страсти, напрежението и не на последно място – от прочувственото хранене.

Какво да създадем? Потърсете дипломиран йога преподавател, който ще ви вкара в практиката на йога и медитация и ще ви помогне да намерите по-голям баланс в и отвън себе си.

Повишете увереността в себе си

Хората със здрава самокритика нормално имат вяра в позитивния излаз от всяка обстановка, слагат си цели и нормално реализират това, което желаят. Те имат вяра в себе си и в качествата си. Много постоянно неналичието на здрава самокритика води до отрицателни страсти, нерешителност, стрес, горест и тревога. Завърта се обаян кръг, тъй като това усилва риска от прочувствено хранене или тъй наречените отплата с храна.

Какво да създадем? Единственият човек, който може да ви дасде висока самокритика сте самите вие. Вие сте тези, които „ правят оценка “ вас самите. С какви имена се наричате? Дали са благи и положителни, или тъкмо противоположното? Как оценявате опциите си? Решенията си? Вярвате ли, че сте задоволителни? Или имате потребност

Намерете нови способи да избягате от скуката

Много хора се обръщат към храната, когато им е скучно и не знаят какво да вършат. Храната постоянно е на ръка разстояние и е „ правене на нещо прелестно “, нали? също така, доста постоянно, когато усещаме досада това е знак, че усещаме и нещо друго, което не можем да разпознаем, да вземем за пример яд, горест, тревога или неспокойствие.

Какво да създадем? Всеки път когато ви стане скучно и започнете да мислите за храна, си задайте въпроса – по какъв начин в действителност се усещам? Какво в действителност се случва с мен? Гневен/а ли съм? Тъжен/а? Гладна ли съм или просто желая да спра да усещам?

Инфо: https://frida.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР