Здравното състояние на населението се оценява по различни начини, като

...
Здравното състояние на населението се оценява по различни начини, като
Коментари Харесай

Въпреки малкото пациенти в Северозапада, лекарите са труднодостъпни

Здравното положение на популацията се прави оценка по разнообразни способи, като един от тях е личната оценка – заради това в преброяването на популацията от 2021 година участва информация за три индикатора – самокритика за здравето, ограничавания при ежедневни действия и степен на увреждания. Най-ниските стойности от общите индикатори за страната са регистрирани в  Северозападна България, демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

„ В Северозапада, за жалост, индикаторите са много по-ниски и във връзка с самооценката на личното здраве, и по повод на  индикатора, обвързван с ограничаване при ежедневни действия. Около 45-50 % от хората в област Видин и област Монтана споделят, че са в положително здравословно положение, до момента в който приблизително за страната този % е малко над 60, много по-голям е процентът на хората, които споделят, че са в неприятно положение - те са към 10%. Димово е едно изключение. Там хората се усещат доста добре... По отношение на ТЕЛК също е забавно, защото в Северозападните общини следим скупчване на хора с увреждания. Нашето пояснение е, че това е естественият развой на обстоятелството, че тези области са относително застарели, има много възрастно население и е доста евентуално част от хората, заради напредналата възраст да имат увреждания “, разяснява пред БНР Петя Георгиева от ИПИ.

По отношение на здравната осигуреност съгласно данните на статистиката за северозападната част на страната няма съществени неналичия.

„ Има толкоз многопрофилни лечебни заведения, колкото в останалите елементи на страната. Тук казусът е по-различен с достъпа до здравни грижи. Поради по-сериозното обезлюдяване, това, че имаме по-малко население на един доктор, не значи, че този доктор е елементарно наличен. В огромна част от дребните обитаеми места доста постоянно се случва да няма доктор, който да върви постоянно. Никой не желае да поема процедура на общопрактикуващ доктор, който, да кажем, се пенсионира или се реалокира някъде. Достъпът до експерти също е много стеснен, заради обстоятелството, че е доста мъчно да стигнеш до лечебно заведение, което има избран експерт, който ти би трябвало. Това оказва неприятно въздействие върху качеството на живот на хората в тези общини “, посочи Георгиева.

Ограничението в ежедневни действия заради здравословен проблем дава информация до каква степен неприятното здраве пречи на метода на живот, работа и присъединяване в публичния живот. Според данните от последното броене, над 80% от лицата не са били лимитирани при осъществяване на нормални действия през последните 6 месеца, мощно лимитирани са били 2,6%, а не толкоз мощно - 6,5%. Лицата със мощни ограничавания са малко над 153 хиляди и евентуално точно те се нуждаят от сериозна поддръжка от страна на страната и характерни грижи (здравни, обществени и други). Възрастта въздейства върху чувството за съществуване на ограничавания. Регионалният обзор на разпределението на хората с ограничавания демонстрира още веднъж, че максимален е делът им в Северна България (Силистра, Шумен, Видин и Монтана) - над 12%.

Жители на погранични села от община Белоградчик споделят, че нямат рейсове, останали са малко поданици, а достъпът до здравни грижи е сложен - няма доктор, няма и аптека. Само двама са персоналните лекари за жителите на общината. Две са и аптеките - една общинска и една частна. От събота следобяд до понеделник обаче не работят. Хората, които разчитат на помощ от персонални асистенти и домашни помощници в община Белоградчик, са доста.

В село Сливовик, община Медковец, опазването на здравето също не е налично.

По-добър достъп до здравни грижи имат хората от видинското село Антимово, което е покрай града. Преди 6-7 години в селото е ремонтирано едно помещение за персоналния доктор, който има пациенти от Антимово. 

„ Използва се. Лекарката идва всеки ден, от 12.30 до 13 часа. Който има потребност идва - кой за медикаменти, кой за инжекции... Имаме ортодонт, постройката е сред двете села (Антимово и Кутово). Също направи ремонт общината “, споделя Северин Петров, кмет на Антимово.

Хората в Антимово могат да избират персоналния си доктор - дали да се доверят на пътуващия, който минава и преглежда на място, или да си изберат персонален доктор от Видин. Оказа се, че една част от възрастното население се дефинират като здрави и не вървят на доктор.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР