Здравното министерство изготви национален план, в който пише, че имаме

...
Здравното министерство изготви национален план, в който пише, че имаме
Коментари Харесай

Кацаров отвърна остро на Нинова: Пари за ваксини трябват, защото са договорени от ГЕРБ, но не са предвидени

" Здравното министерство изготви народен проект, в който написа, че имаме към 5 млн. броя ваксини, ние се къпем във ваксини, предходната седмица дарихме, имаме задоволително. А в актуализацията кабинетът желае още 47 млн. за закупуване на спомагателни ваксини над милион. Защо желаят да купят още? Ако има минимум подозрение за лобизъм или деяние в интерес на фармацевтични компании от Българска социалистическа партия ще желаят ясни пояснения ". Т неотложно провокираха реакция от служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров.

По думите му, публикувани от пресслужбата на здравното министерство, настояването за актуализация на бюджета за възнаграждение на ваксини е по отношение на решение на Министерския съвет от 9 април 2021 година, с което се утвърждава закупуването на 1 533 037 дози от имунизацията на Pfizer/BioNtech (Комирнати) на цена 46 475 000 лв.. Същата не е обезпечена в бюджета на Министерство на здравеопазването за 2021 година и заради това е включена в настояването за актуализация.
 Атанас Пеканов: Актуализацията на бюджета е значима Атанас Пеканов: Актуализацията на бюджета е значима
Призовавам да се направи бързо актуализация на бюджета, също по този начин би трябвало да има и постоянен кабинет. Липсата му води до някои терзания...

Общо за 2021 година страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, утвърдена от страните членки и Европейска комисия още през 2020 година, България не може да се откаже от към този момент контрактуваните доставки.

" Служебното държавно управление и актуалният състав на Министерство на здравеопазването не са взели участие във вземането на тези решения. Ние имаме задължението да платим към този момент контрактуваните количества при доставката им в страната ", споделя Кацаров.

" Тези въпроси бяха обсъждани по време на парламентарното чуване по тематиката преди 2 седмици, както и на последния парламентарен надзор, предишния петък, и би трябвало всички народни представители да са осведомени с обстоятелствата. Ако не са, биха могли когато и да е да изискат от нас спомагателна информация, която неотложно ще им бъде предоставена ", прибавя Кацаров. Той категорично прикани Нинова и " всички обществени персони " да внимават какво приказват, с цел да не бъде още повече подбито доверието във имунизационния развой против ковид.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР