Здравният министър в служебното правителство Асен Меджидиев смята, че сега

...
Здравният министър в служебното правителство Асен Меджидиев смята, че сега
Коментари Харесай

Здравният министър за вдигането на таксата при личните лекари: Сега не е моментът

Здравният министър в служебното държавно управление Асен Меджидиев счита, че в този момент не е моментът за повдигане на потребителската такса за посещение при персоналните лекари, както и че и в този момент процентът на здравната вноска не е дребен.

България упорства за предоговаряне от страна на Европейска комисия на изискванията по контракта за Коронавирус имунизациите с " Пфайзер ". Със средствата, които плащаме за пазаруването и унищожаването на тези ваксини, ще построим една детска болница и ще останат за детските центрове в селата, разгласи още той пред Българска национална телевизия в събота заран.

Антиваксърската акция при Коронавирус се отразява към този момент и върху наложителния имунизационен календар и повишаването на отводите от значими имунизации при децата.

В момента има високи равнища на заболеваемост от морбили и скарлатина, регистрира още Меджидиев.
За потребителската такса - не е моментът
От известно време все по-често общопрактикуващите лекари желаят вместо в този момент плащаните при посещаване при тях от пациента 2,90 лева (със съответните облекчения за пенсионери, деца, хора с ТЕЛК и т.н.) тази такса да се вдигне до 8-9 лева Един от главните им претекстове е инфлацията, както и огромният % на хора, които или не заплащат потребителската такса, или я заплащат с понижение. Пациентските организации репликират, че визитата при персонален доктор прекомерно постоянно не е равно на обзор, а е обвързвано с изписване на медикаменти по НЗОК или предоставяне на направление за специалист/изследвания/прием в болница. 

" Колегите имат такива потребности. Подкрепям, само че моментът не е в този момент. Първо, в изискванията на продължен бюджет, доста е мъчно да се пресмята сходно нещо. Да изчакаме идващия бюджет. Подкрепям, в действителност би трябвало да има нарастване, само че да бъде разчетено от Министерството на финансите, това е публичен държавен запас. Колегите да получат нарастването си, без да страда популацията. Държавата постоянно заема вярната позиция ", разяснява уклончиво Меджидиев в събота заран. До назначението си за министър от Румен Радев той беше ръководител на столичната организация на Българския лекарски съюз.

Пак по този начин витиевато той се изрече и за настояването на БЛС здравната вноска от 8 да стане 12 %.

" Не е дребна и в този момент. Не мога да кажа, че съм срещу, само че не съм специалистът. Моята експертиза опира до лекуването на пациентите ", сподели министърът на опазването на здравето, който се оказа без мнение по този главен въпрос.
България упорства за предоговаряне на условията с " Пфайзер "
България би трябвало да купува ваксини против COVID-19 до 2025 година в големи количества, които не са ѝ нужни и след това би трябвало да унищожава, само че е сложила въпроса пред Европейската комисия за предоговаряне на условията на контракта, разяснява и друга значима тема Меджидиев.

В момента търсене на ваксини против COVID-19 няма, както и огромна потребност от тях.

„ Ние освен имаме ваксини за бракуване, само че към този момент бракувахме големи количества, следва тази година да бракуваме още 2 800 000 дози. Това е голям финансов запас. Бях безапелационен пред Европейската комисия, че България е твърдо за предоговаряне с „ Пфайзер “, напомни Меджидиев позицията си. 

Според него в България е очевидно първо, че COVID ситуацията отмина, второ - всички специалисти разясняват, че новият вид на вируса заобикаля тези ваксини, а третият въпрос е, че би трябвало да закупуваме бустерни дози, само че имаме ниско имунизационно число и няма къде да ги прилагаме.

„ В онлайн диалога си с еврокомисаря по опазване на здравето Стела Кириaкиду (какъвто министърът организира преди дни - бел.ред) бях много сериозен и безапелационен, че е не е имиджово даже за Европейския съюз да бъдем принуждавани да закупуваме ваксини и още с доставянето им да би трябвало да ги унищожаваме “, уточни той. 

Полският министър на опазването на здравето първи поддържа нашата позиция, поддръжка има още от Чехия и Литва, посочи министърът на опазването на здравето, който имаше среща и с посланика на Полша у нас по тематиката. 

Според него със средствата, които плащаме за пазаруването и унищожаването на тези ваксини, ще построим една детска болница и ще останат за детските центрове в селата. 

„ Населението няма потребност от ваксини против COVID в момента, нито в България, нито в Европейския съюз. В момента няма никакви искащи изобщо за слагане на ваксини у нас, макар че Министерството на здравеопазването е подсигурило всички благоприятни условия – възобновени се средствата за лекарите, които ги слагат, има и разкрити имунизационни центрове “, изясни Меджидиев. 

Поради изминал период на валидност в България към този момент са бракувани над 1,3 млн. дози от доставените количества ваксини на " Пфайзер " / " Бионтех ", а от всички типове ваксини – бракувани досега са малко над 2,3 млн. дози. През тази година предстои да бъдат бракувани близо 2,8 млн. дози. Освен тях над 650 000 дози са със период на валидност януари/февруари 2024 година и поради обстоятелството, че количествата ваксини против COVID-19 неведнъж надвишават търсенето и потребностите на страната, още на този стадий е ясно, че тези количества също ще бъдат бракувани, оповестиха по-рано през седмицата от Министерството на здравеопазването.
Проблем и със наложителния имунизационен календар
Министърът счита, че антиваксинационната акция, която се случи, и резултатите от нея са довели до отлив на предпочитание у хората да покриват наложителния имунизационен календар.

„ Имаме отвод от имунизация против морбили. Трябва да мислим по какъв начин да вкараме имунизацията за варицела – това са ни сериозните проблеми “, съобщи той.

Високи са нивата на болести от морбили и скарлатина сега. Като това е развой, който се наблюдава не са единствено в България, само че и в целия Европейски съюз.

Според него двете години изключителна епидемиологична обстановка са довели до  по-високи талази и с грипа. Грипът протича тази година много по-тежко, само че овладяхме пиковата вълна, твърди служебният министър на опазването на здравето. 

" Мога с горделивост да кажа, че и с грипа се справихме ", разгласи той. След две години подчинение поради сериозните защитни ограничения при Коронавирус грипът предстоящо тази година се завърна, само че без да аргументи съществени усложнения на здравна система, като в столицата, където живее към една трета от популацията на страната, равнищата на заболеваемост даже не постановиха налагането на по-особени противоепидемични ограничения и обявявеното на грипна зараза.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР