Здравният министър Кирил Ананиев ще предложи промяна в Закона за

...
Здравният министър Кирил Ананиев ще предложи промяна в Закона за
Коментари Харесай

След “лобисткия скандал“ задължават и частните болници да купуват лекарства с обществени поръчки

Здравният министър Кирил Ананиев ще предложи смяна в Закона за публичните поръчки (ЗОП), с която ще задължат и частните лечебни заведения да вършат публични поръчки, когато употребяват публичен запас. Това е резултатът след хвърлената от шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев бомба, че НЗОК заплаща лекарство на държавни, общински и частни лечебни заведения със 7 пъти разлика в цената. Това стана ясно в сряда след среща на Дечев и Ананиев при ръководителя на парламентарната здравна комисия и ръководител на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова, която разяснява, че методът за решение на проблемите е като институциите си приказват между тях, а не през медиите.

Частен случай

Дечев изясни пред публицисти, че става въпрос за изолиран случай, който е излязъл нескрито към докладите по отношение на отстъпките, които производителите на медикаменти връщат на НЗОК. Става въпрос за артикул за онкологични болести Пеметрексед, който е бил купуван от 29 лечебни заведения на цени сред 129 лв. и 1063 лв.. Дечев изясни, че в топ 10 на най-високите цени са единствено частни лечебни заведения и разликата фактически доближава 7 пъти. Така той е навързал, че в лечебните заведения, където се вършат публични поръчки – държавните и общинските - цената е ниска, а в частните, които не вършат поръчки – висока. Това се оказало, че ощетява производителя на лекарството, който пръв е алармирал за казуса. “Един от тези производители вижда, че има разлика в сумите, които НЗОК е платила за лекарството и производителят е получил. Той е получил по-малко от платеното от НЗОК при идентичен брой опаковки. И защото за разликата сред платеното от НЗОК и това, което той е получил, той би трябвало да направи отстъпки в края на годината, той напълно разумно споделя: За какво да заплащам аз отстъпки, в случай, че сумите, които съм получил са доста по-малки “, изясни Дечев.

Дечев изясни, че в проблема всичко е законно, тъй като платеното е в границите на пределната цена на лекарсвтото в позитивния лекарствен лист, както и Mediapool писа преди ден. Причината е, че при търговете в държавните и общинските лечебни заведения поради конкуренцията се реализират доста по-ниски цени, до момента в който цената в позитивния лист се поддържа висока, с цел да не води до понижаване на цените в други страни, с които се реферираме.

Дечев удостовери, че има връзка сред дистрибутора на лекарството и лечебното заведение, където е открита висока цена. В някои случаи лечебните заведения и дистрибутора на медикаменти са свързани лица, което е тласък да се фактурират медикаменти на пределната цена и облагата да остава за една икономическа група.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР