Здравни служители в САЩ се притесняват, че потенциално фатален месояден

...
Здравни служители в САЩ се притесняват, че потенциално фатален месояден
Коментари Харесай

CDC предупреди, че домашните кучета могат да започнат да разпространяват месояден паразит сред американците

Здравни чиновници в Съединени американски щати се тормозят, че евентуално съдбовен месояден паразит може да стартира да се популяризира от домашни кучета към хората в Съединени американски щати.

Лайшманиозата е паразитно заболяване, пренасяно от пясъчни мухи, което до момента е било откривано единствено в Съединени американски щати измежду хора, завръщащи се от страни, където е ендемично. Такива от Близкия изток, Азия, Африка и Латинска Америка.

Сега откриватели от CDC предизвестиха, че откриват инфекцията при хора без история на пътешестване до тези страни. Нещо, което допуска, че се популяризира в страната.

Това породи опасения, че по-смъртоносният братовчед на патогена, който предизвиква увреждане на черния дроб, далака и костния мозък, също може да стартира да се популяризира в Съединени американски щати.

Трябва да се означи, че към момента няма доказани случаи в Съединени американски щати.

По-смъртоносната версия, висцералната лайшманиоза, може да се популяризира от кучета, които се внасят в Съединени американски щати – в рекорден брой. Най-често срещаната форма на болестта и тази, за която се подозира, че е ендемична в Съединени американски щати, кожната лайшманиоза, предизвиква кожна зараза със сълзящи язви и отворени рани.

Висцералната лайшманиоза, въпреки това, може да аргументи пристъпи на тресчица, загуба на тегло, анемия и отичане на черния дроб и далака.

Ако не се лекува, може да бъде съдбовно заболяване.

Веднъж попаднал в насекомите, паразитът се предава по същия метод като кожната лайшманиоза, посредством ухапвания от пясъчна муха. Висцералната лайшманиоза съдържа обвързван паразит, leishmania infantum, който визира органите и предизвиква повече от 50 000 смъртни случая всяка година в райони, където паразитът процъфтява.

Случаите са основно в Индия, Бангладеш, Судан, Бразилия.

В Северна и Южна Америка всяка година се записват към 3800 случая на висцерална лайшманиоза, като процентът на смъртност е към седем %.

Д-р Мери Камб, медицински епидемиолог в отдела за паразитни заболявания и малария на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC), сподели пред USA Today:

Това е болест, за която ние в Съединените щати в действителност не мислим. Това в действителност е болест, която принадлежи на други страни. Хората могат да бъдат асимптоматични и да не развият нищо, само че когато хората имат признаци, те развиват язви по кожата си и от време на време всичко стартира като дребен вулкан с кратер в него.

Д-р Камб и нейният екип са разкрили лайшманиоза в редица тъканни проби от пациенти, които не са пътували отвън Съединени американски щати.

Всички пациенти са имали кожни инфекции, породени от лайшманиоза.

Започват като малко захапване от пясъчна муха и по-късно се трансформират в язвени рани – след няколко дни, само че може и седмици по-късно. Раните постоянно се развиват покрай мястото, където индивидът е бил ухапан по тялото си. Паразитът деактивира нервите в кожата, което значи, че раните нормално са безболезнени.

Те обаче могат да оставят белези и да обезобразяват, изключително в случай че са на нечие лице.

По-голямата част от пробите от кожата в изследването на CDC идват от Тексас – единственият американски щат, където лекарите са задължени да рапортуват случаи на лайшманиоза.

Случаи са докладвани и в югоизточна Оклахома, съгласно обзор на проучване, оповестен през 2021 година

Противогъбично лекарство, наречено липозомен амфотерицин В, се употребява за лекуване на висцерална лайшманиоза. Няма ваксина или превантивно лекарство за хора. Съветва се да заобикаляме пясъчните мухи посредством мрежи и инсектицидни спрейове.

Съществува обаче ваксина за кучета.

Нашийниците, импрегнирани с инсектициди и точкови лекувания, които предотвратяват ухапвания от пясъчни мухи, също са ефикасни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР