Здравната каса ще разполага с 490 милиона лева в повече

...
Здравната каса ще разполага с 490 милиона лева в повече
Коментари Харесай

Бюджетът за здраве набъбна с 490 млн. лева

Здравната каса ще разполага с 490 милиона лв. допълнително през 2019 година Това взеха решение депутатите, които след остри пререкания и кавги одобриха на второ четене Закона за бюджета на НЗОК за идната година. 50 милиона лв. от тези пари са средства, насъбрани през предходните години и ще бъдат ориентирани към погасяване на отговорности към непознати здравни фондове.

Здравната вноска остава 8% и през идната година. С приемането на бюджета на НЗОК дефинитивно Фондът за лекуване на деца и Комисията за лекуване в чужбина минават към нея, като ще бъде изработен спомагателен трансфер от 16 млн. лева

Създава се и нов орган - Агенция за медицински контрол, който ще сплоти функционалностите на Изпълнителната организация по трансплантации и на Изпълнителната организация по медицински одит. Новата организация ще управлява медицинските стандарти, разпоредбите за добра здравна процедура, финансовия стандарт за лечебните заведения, ново прелицензиране на лечебните заведения и други Директорът на тази организация ще се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на опазването на здравето.
Лечебни заведения няма да се прелицензират от новата организация „ Медицински контрол “, а ще покриват нови медицински стандарти

Отхвърлено бе настояването на Българска социалистическа партия, в случай че се съберат повече от предстоящите здравноосигурителни вноски, спомагателните средства да бъдат разпределяни от Народното събрание. Също по този начин не беше признато и предлагането на левицата за основаване на фонд за лекуване на здравнонеосигурените лица. Даниела Дариткова от ГЕРБ изясни, че за лекуването на хората, които не са обезпечени здравно, се заплаща от страната, само че не през бюджета на НЗОК.

Бюджетът планува и увеличение на средствата в извънболничната помощ, с които ще се дадат повече посоки за профилактика на майчиното опазване на здравето и на повече проучвания в региона на скъпоструващата образна диагностика. Така шефът на Здравната каса доктор Дечо Дечев и останалите членове на нейното управление ще разполагат с повече пари за здраве, които, съгласно мнението им, обаче няма да бъдат напълно задоволителни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР