Здравната карта на министър Кирил Ананиев, също както и тази

...
Здравната карта на министър Кирил Ананиев, също както и тази
Коментари Харесай

Новата здравна карта предвижда с 6000 болнични легла по-малко

Здравната карта на министър Кирил Ананиев, също както и тази на Петър Москов, включва редуциране на болнични кревати.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Здравното министерство се сдобри с инвалидите

Уговорката е до 23 април да бъдат направени единствено две ремонти в проектонаредбата за ТЕЛК
15 апр 2018
Създаване на синдикални и партийни здравни каси е вид за нов модел

Според здравния министър Кирил Ананиев сега се проучват всички модели в Европейски Съюз и ще бъде препоръчан български, съгласуван с локалните особености
13 апр 2018
ВМА дефинитивно изплати задълженията си от 227 млн. лева

Това става с финален транш от 14 млн. лева от принципала й - Министерството на защитата, и със лични средства
12 апр 2018 Новият екип на здравното министерство съумя да върне към живот анулираната от съда здравна карта на здравния министър Петър Москов от предходното държавно управление на ГЕРБ. Документът, който включва нужните болнични кревати, лекари и медицински личен състав по области ще служи за основа на подписване на контракти със здравната каса. Така касата може да избира в регионите с по-голямо средоточие на лекари и лечебни заведения, а страната ще се пробва да подтиква медиците там, където такива не живеят. Предният вид беше анулиран по тъжба на Центъра за отбрана на правата за опазването на здравето и сдруженията на частните лечебни заведения, тъй като Москов не го обнародва в " Държавен вестник ". Сегашният вид към този момент е утвърден от националната комисия и подписан от здравния министър Кирил Ананиев.

Какво планува

Според новия вид на здравната карта на България са нужни 32 319 болнични кревати, с цел да може да удовлетворява потребностите от болнична помощ. В момента, съгласно картата, в страната има 38 803 кревати. Според разбора за 2017 година при 100% приложимост са нужни 24 723 кревати за интензивно лекуване. Тъй като такава приложимост е на процедура невероятно да се реализира, изключително като се има поради, че през лятото посещаемостта в лечебните заведения спада, здравната карта е пресметната при 75% приложимост и по този начин се стига до нужните 32 319 кревати. Така съгласно министерството здравната карта включва с 8190 повече от нужните. В съпоставяне с настоящите кревати, обаче, тя включва 6000 кревати по-малко.
Това значи, че здравната каса няма да подписа контракт за всички налични 38 хиляди кревати и те би трябвало да бъдат съкратени или пък на тях да се одобряват единствено частни пациенти.

Още лекари

Според предходните разновидности на здравната карта има цели области, в които персоналните лекари не доближават. Новата карта планува един общопрактикуващ доктор да има пациентска листа от 1500 души или на 100 хиляди души да се падат 66.6 персонални лекари.
Както и в предния вид, новата здравна карта планува лекарите-специалисти да преглеждат един пациент за 30 минути, т.е. да не могат да имат повече от два прегледа на час. В картата е записано, че им е планувано 6 часа работа с пациенти или не повече от 12 пациента дневно и два часа – за попълване на документи за здравната каса.
Документът планува на 1000 души да се пада един ортодонт, а на 100 хиляди души да се падат 180 сестри.
В презентацията на картата не е посочено в кои области на България има остатък от кревати и лекари и в кои дефицит, само че това ще стане ясно след нейното обявяване. Вероятно измежду градовете с повече лекари и кревати ще бъдат София, Пловдив и Варна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР