Здравейте, уважаеми читатели! Най-сетне съм в състояние да представя пред Вас

...
Здравейте, уважаеми читатели!
Най-сетне съм в състояние да представя пред Вас
Коментари Харесай

Добре дошли в новия уебсайт на КОСМОС БГ!

Здравейте, уважаеми читатели!

Най-сетне съм в положение да показва пред Вас новия уеб страница на КОСМОС БГ. В тази обява ще ви срещна със същността на новия уеб страница и за какво неговото създаване беше неотложно.

Първо – изцяло съм наясно, че хората не обичат промени – и когато свикнат с един избран уеб страница, една избрана визия, и си основат опрделени привички на работа, те не желаят да се разделят с тях. Всички сме виждали какво става, когато да вземем за пример се трансформира външният образ на “Фейсбук ” – незабавно се появяват групи “Искаме си остарелия Facebook ”! Подобно отношение е прекомерно разбираемо – изключително в случай че извозвам много време в един уебсайт, правя работа в него – и въобще не е прелестно да не мога да си намеря инструментите за работа и така нататък Поради тази причина КОСМОС БГ беше много закостенял като уеб страница и рядко се постановяваше да трансформирам структурата му – в случай че имаше промени, те бяха единствено на равнище тапет.

През последните месеци обаче се случиха няколко събития, които обаче постановиха създаване на нов уебсайт и изцяло преструктуриране на КОСМОС БГ. Ето какви бяха слабостите на уеб страницата и по какъв метод те бяха поправени (или в случай че не са поправени още – ще бъдат поправени занапред):

Голяма част от софтуера на уеб страницата беше към този момент стар към края на 2011-та година. Разбира се, остаряването на софтуера е релативно разбиране, като се има поради какъв брой доста нови софтуерни приложения излизат всеки ден. И казусът изобщо не е в главния програмен продукт, който доста разработчици на уеб сайтове употребяват – “Джумла ”, “Друпал ” и прочие. Проблемът е в спомагателните съставни елементи. Оказа се, че някои от спомагателните съставни елементи, които бях конфигурирал, нямаха съответна он-лайн поддръжка и трябваше да останат в продължение на месеци необновявани.

Първоначално моята концепция беше човек да има опцията с една регистрация да преглежда уеб страницата и форума. Регистрациите на уеб страницата и на форума бяха свързани. Очевидно обаче доста от посетителите на уеб страницата не го схванаха. През годините доста хора продължаваха да вършат двойни регистрации – една за уеб страницата и една за форума. Имаше и няколко дразнещи бъга, най-неприятният който беше неточно известие, което излизаше след въведена неправилна ключова дума.

Затова в новия уебсайт използваме специфичен конгрес, вграден в самия портал…

Много хора се оплакваха, че captcha-та (изображението с числа, които се вкарват при регистрация като мярка спам) на форума е неразбираема. Затова в този момент към уеб страницата вграждам нова captcha, която е много разбираема и изисква креативно въображение за регистрация. Тя ще би трябвало да отсее всички спамъри.

 

Голяма част от публикациите в уеб страницата изобилстваха от остаряла и неактуална информация. Структурирането на публикациите в раздели беше извънредно погрешно. Първоначално концепцията беше да имаме публикации за настоящи и бъдещи планове, само че години по-късно разделът се препълни със публикации, които бяха към този момент неактуални. В новия уебсайт изцяло отстранявам раздела “Текущи и бъдещи планове ” и на негово място слагам нов раздел – “Мнения и разбори ”. Другият раздел, който отпада, носеше заглавие “Общи сведения и история ”… Планирах в него да поставям общоинформативни и исторически публикации, само че доста постоянно в тях се позовавах на информация, която остаряваше бързо. Затова в този момент другите два нови раздела се споделят “Статии за безпилотни галактически полети ” и “Статии за пилотирани галактически полети ”.  Мисля, че по сходен аршин ясно ще могат да се разграничат публикациите за галактически планове и по този начин читателите на уеб страницата няма да изпитват усложнения при тяхното намиране.

Един малко необикновен раздел носи името “Архаика ”. В него са оповестени най-вече изявления от 2007-ма година, които се разграничават стилово от публикациите, оповестени по-късно. Много от тях са с по-ниско качество от страна на език спрямо тези, оповестени след 2007-ма година. И въпреки всичко не бих желал да ги изгубя.

Много от публикациите отвън раздела “Архаика ” съдържат забележки и предизвестия по отношение на тяхната новост. Космическата просвета е прекомерно динамична

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР