Здравето е сред приоритетните грижи на хората - особено в

...
Здравето е сред приоритетните грижи на хората - особено в
Коментари Харесай

Когато пролетта не ни радва

Здравето е измежду предпочитаните грижи на хората - изключително в последните 100 години, в които медицината направи допустимо преодоляването и лечението на редица болести, а с това – и удължаването на човешкия живот. Тази грижа обаче сякаш е повече ориентирана към физическото здраве и по-малко – към психологичното, и това може би има пояснение. Когато сме физически здрави, нямаме болки и можем да вършим всекидневните си отговорности, сме по-склонни да неглижираме признаци като постоянно изменчиво въодушевление, тревога и безпокойствие, проблеми със съня... Докато те не стартират да се отразяват и на физическото ни положение, докарвайки ни несъразмерна отмалялост, по-трудно ставане от леглото заран, липса на предпочитание за другарство и незаинтересованост.

Тогава започваме да се оглеждаме към нас и да се опитваме да разберем от кое място идва тази смяна. Често аргументите са в напрежението, който пък идва от най-различни неща – някаква оригиналност в заобикалящата ни среда, проблеми с работа или в персоналния живот. Промяната на навиците, изключително когато не произтича от нашите стремежи, а е наложена извън, постоянно води до възприятие за несправяне, тревога и безпокойствие. Смяната на сезоните в допълнение налива масло в огъня и ето ни – сякаш би трябвало да сме в прелестно въодушевление и надали не да летим от благополучие в пролетния въздух, както вършат всички останали, а в действителност сме задачите „ в пролетна отмалялост и тъга “, както пеят братя Аргирови.

 тревога iStock/Getty Images
И тогава си споделяме – какво става с нас?

Не би било почтено да отговаряме - „ нищо “. Защото истината е, че може би става дума за положение, наречено Сезонно афективно разстройство, което ни „ хваща “ най-често едновременно всяка година. Може би то е част от по-сериозна меланхолия, само че това сигурно би трябвало да бъде доказано от експерт.

Повечето хора страдат от него през есента и зимата, само че не са малко и тези, които попадат под ударите му напролет и лятото. Свикнали да назоваваме неприятното въодушевление и неналичието на сила „ пролетна отмалялост “, може би е добре да престанем и вместо това да се поровим малко и да научим дали не развиваме точно това положение.

Най-често срещаните чувства и признаци на сезонно афективно разстройство включват възприятие на меланхолия, липса на интерес към до неотдавна обичани занимания, никаква сила, проблеми със съня (прекалено дълъг сън или пък противоположното – неспособност да заспим), флуктуации в тежестта, промени в апетита, тревога, нервност, проблем с концентрацията, връхлитащо възприятие на виновност, беззащитност и безизходност.

Допълнителни утежняващи фактори може да допринесат за утежняване на признаците – корист с медикаменти, неглижиране на положението ни, други разстройства (например хранителни), липса на поддръжка от околните, оттегляне от обществени интензивности и така нататък Така пролетта, вместо време за наслада и обществено доближаване, може да се окаже, че животът ни не е подобен, какъвто желаеме
 тревога iStock/Getty Images
Как да се измъкнем?

Ако признаците ви са тежки, отразяват се пагубно на персоналния ви живот и даже съставляват заплаха за живота ви, неотложно би трябвало да потърсите помощ от експерт.

В по-леките случаи може да се справите и сами:
  Първо, помислете кое е това, което ви предизвиква неприятното въодушевление и тревогата. Дали е смяната на рутината – това, че сте по през целия ден и нощ с децата у дома и се грижите за тях; това, че не можете да излизате и да се виждате с другари и сътрудници, а вместо това се постанова да работите от вкъщи; това, че бюджетът ви е сгънат и нямате сигурност за бъдещето.... Приемете, че това е единствено краткотрайна обстановка и тя все в миналото ще завърши.Планирането напред във времето оказва помощ доста – помислете какво ще вършиме няколко месеца напред. Може да дадете децата на родителите си през лятото или пък да заминете дружно на отмора.Не се фиксирайте в прекомерно „ здравословни “ привички, само че гледайте и да не ги загърбвате тотално, и да се отдадете на цялостен разгул, без никаква мисъл за бъдещето. Не се самообвинявайте – щадете се и си давайте „ свободно “. Не сте робот!
Много хора намират облекчение, когато комбинират всичко това с артикул, който се бори със признаците на меланхолия и тревога, а когато стане дума за депресивни положения, незабавно се сещаме за. Това е лекарствен артикул на билкова основа, употребен за лекуване на признаци на лека до умерена меланхолия. Симптомите, при които е използван, включват депресивно и лабилно въодушевление, вътрешно безпокойствие, тревога, положение на натегнатост.

съдържа типов дестилат от жълт кантарион (Hypericum perforatum)  носещ също името билка на Свети Йоан (St. John’s wort).  Екстрактът от  жълт кантарион се употребява като средство за облекчение на тревога, нервност, раздразнителност, възприятие на безпокойствие. има позитивен резултат върху настроението и може да ускори мотивацията по време на прочувствена неустановеност, употребява се за лекуване на депресивни положения и епизоди на меланхолия. Препоръчваната доза за възрастни е 1 таблетка, два пъти на ден, заран и вечер, по време на или след хранене, с задоволително количество вода.  За пълностоен резултат е належащо да го приемате най-малко 4 седмици.

не съдържа лактоза и е подобаващ за приложимост и от диабетици.

УСМИХНИ съдебна експертиза ПАК!

Растителен лекарствен артикул. Съдържа дестилат от жълт кантарион. Лекарство за възрастни над 18 годишна възраст. Лекарствен артикул, отпускан без лекарско наставление. Преди приложимост прочетете листовката.

Рег. No. A0240/10.10.2019

КХП No BG/MA/MP-44758/26-02-2019

 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР