Защо консултантите и младшите лекари стачкуват - и защо това може да е най-тежката стачка на NHS досега?

...
Здравен шеф каза, че NHS е в неизследвана територия поради
Коментари Харесай

Здравен шеф каза, че NHS е в "неизследвана територия" поради стачките, като се очаква да бъдат назначени хиляди пациенти отменено.

Сафран Кордъри, заместник-изпълнителен директор на NHS Providers, каза, че стачката тази седмица „не може да се превърне в статуквото“.

Кога са стачките?

Консултантите напускат на 19 и 20 септември, както и на 2, 3 и 4 октомври.

Младшите лекари ще стачкуват на 20, 21 и 22 септември и на 2, 3 и 4 септември Октомври.

Това означава, че стачката в сряда тази седмица, плюс трите дни следващия месец, ще отсъстват от работа както консултанти, така и младши лекари в едни и същи дни.

Защо младшите лекари са поразително?

Стачките са предимно заради заплащането.

Правителството въведе 6% увеличение на заплатите за консултантите и 6% плюс еднократна сума от £1250 за младши лекари и каза няма да има повече оферти.

Британската медицинска асоциация (BMA), междувременно, призовава за „пълно възстановяване на заплатите“ до нивата от 2008/09 г., като казва, че заплащането е ерозирало в продължение на няколко години.

BMA каза, че заплатите за младши лекари са паднали с 26% между 2008 г. и 2022 г., като новоквалифицираните медици печелят по-малко от бариста в кафене.

Той поиска 35% увеличение на заплатите за младши лекари, за да върне заплатите обратно на нивата от 2008-2009 г., наричайки това „възстановяване на заплащането“.

„Липсата на инвестиции в заплатите от страна на правителството направи по-трудно наемането и задържането на младши лекари, “ BMA каза по-рано.

Д-р Тал Еленбоген казва пред Sky News, че „ние сме настроени да се провалим“

„Ако младши лекари бъдат принудени да напуснат NHS поради лошо заплащане и условия, услугите, които всички ние разчитаме да се грижим за нашите близки, ще страдат."

По време на мартенската стачка, младши лекари казаха на Sky News защо стачкуват и описаха, че трябва да вземат пари на заем от семейството си за медицински прегледи, гледайки колеги отпуск за по-добре платена работа в чужбина и как са се борили да плащат наем.

Младшите лекари искат 35% увеличение на заплатите

Какво въздействие ще има това върху NHS?

Хиляди NHS срещите и операциите могат да бъдат отложени.

Очаква се услугата да има ниво на персонал за Коледа, когато и консултантите, и младшите лекари са почивни, като спешната помощ има приоритет.

Г-жа Кордри каза, че „всичко е на разположение в тръстовете в цялата страна“.

„Този ​​„двоен удар“ от първите съвместни стачки на старши и младши лекари е най-тежкият тест досега за лидерите на тръстовете, увеличавайки натиска на вече разтегнати услуги“, каза тя.

Можете да споделите своята история, снимки или видео с нас, като използвате нашето приложение, лични съобщения или имейл.

:: Вашият доклад за приложенията на Sky News

:: WhatsApp

:: Имейл

Като ни изпратите вашите видеозаписи/снимки/аудио, вие се съгласявате, че можем да излъчваме, публикуваме и редактираме материала.

„Десетте месеца стачни действия доведоха до отлагане на почти един милион рутинни срещи и процедури.“

По-рано тази седмица доставчиците на NHS казаха, че са чули от един тръст, че трябва да пренасрочи грижите за по-тежко болни пациенти, които преди това може да са били защитени от прекъсване на стачката.

Друго доверие е пренасрочване на срещи за пациенти, които вече са засегнати от стачка, докато трета каза, че ще разположи доброволци, които да подкрепят пациентите с храна и напитки както и осигуряване на компания в отделенията за спешна помощ по време на стачките.

Доставчиците на NHS казаха, че стачките са стрували на здравната служба най-малко £1 милиард досега и лидерите на тръста се притесняват, че старшите лекари все повече не желаят покриват смени, когато младши лекари стачкуват.

Стотици операции са отменени

Защо тази стачка ще бъде особено лоша?

В сряда за първи път консултантите и младши лекари ще напуснат едновременно, което води до безпрецедентен натиск върху NHS.

Както младши, така и старши лекари също ще отсъстват работят в същите дни следващия месец.

„Дори когато консултантите се върнат на работа в четвъртък, младшите лекари ще стачкуват до петък, като за началото на октомври са планирани още стачки както на групи, така и на рентгенографи“, г-жа Кордри каза.

Датите за октомврийската стачка също съвпадат с годишната конференция на Консервативната партия в Манчестър.

Прочетете повече:
Спешната помощ трябва да бъде приоритет
„Огромна загриженост ' над най-тежката стачка на NHS досега
Споделете как стачните действия от тази седмица ви влияят със Sky News

Младшите лекари са настроени за четири дни стачни действия

Това първият път ли е, че лекарите стачкуват?< /p>

Не – младши лекари, които са членове на БЛС, са провели общо 19 стачни дни от март.

Първо те напуснаха за 72 часа от 13-15 март. По време на тази стачка бяха отложени около 175 000 срещи и операции.

Стачката тази седмица ще бъде шестото им напускане.

Междувременно преди това консултантите напуснаха за 48 часа през юли.

Какво означава „младши лекар“?

Младши лекар е квалифициран лекар, който е завършил медицинско училище и е на път за обучение, за да стане специалист или личен лекар, според BMA.

Обучението на пълен работен ден може да отнеме между пет и 11 години - повече, ако се провежда на непълно работно време.

Младшите лекари съставляват около 45% от медицинската работна сила на NHS и две трети от тях са членове на BMA.

Какво каза правителството за стачките?

Официалният говорител на премиера каза в понеделник: „Тези координирани стачки ще представляват огромно предизвикателство за NHS и за пациентите, които ще видят, че грижите им ще бъдат значително нарушени. нямаше планове за "преразглеждане" на сделката за заплащане, каза говорителят.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР