Зайченцето бяло цял ден си играло в близката горичка със една сърничка.... Кой

...
Зайченцето бяло
цял ден си играло
в близката горичка
със една сърничка.... Кой
Коментари Харесай

Да си спомним с любов за Леда Милева

" Зайченцето бяло
цял ден си играло
в близката горичка
със една сърничка.... "

Кой от нас не е израснал с тази песничка? Авторката на стихотворението, Леда Милева (5 февруари 1920 г.- 5 февруари 2013 г.), е измежду най-обичаните наши поетеси и бележит интелектуалец.

Леда Милева е щерка на поета Гео Милев и в действителност цялото й семейство е отдадено на думите, езика, писането. Тя е ученик на Американския лицей в София и след това - на Софийския университет. Работи като преводач от и на британски език. Дълги години е ръководител на Съюза на преводачите, само че това е единствено част от кариерата й. През годините Леда Милева е представител на България в Юнеско, ръководител на българския ПЕН клуб, основател и основен редактор на списанието за просвета " Панорама ", редактор на редица списания, шеф на Българска национална телевизия. Била е и народен представител в три Народни събрания.


Инфо: www.detstvoto.net

Леда Милева е издала над 30 стихосбирки за деца, превеждани на над 20 езика, само че до последно, до кончината си, е желала да се разграничи от " Зайченцето бяло ". Действително, като създател, тя има доста изявления за доктрина на превода, за преводачески проблеми и решения. Дейността й, през тъкмо 93-годишния й живот демонстрира, че тя е тъкмо това, което ние съвсем не притежаваме - същински, предан интелектуалец.

"...Животът върви напред и децата са част от него. Това обаче не значи, че ще изчезнат обичайните, безконечните герои. Защото всяко дете открива света за себе си. Открива слънцето, изгрева, звездите, гората, цветето, любовта към мама, към фамилията... И тези герои и безконечните тематики за положителното и злото, моралните тематики, в никакъв случай няма да слязат от сцената. Те постоянно би трябвало да бъдат в сърцето на детската литература. "

От изявление за сп. " Простори "

Източник на заглавната фотография: Списание 8
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР